Két új defibrillátort vásárolt a Cantemus

Ünnepélyes keretek között adták át az új defibrillátorokat a Kodály Zoltán Általános Iskolában. Az egyik újraélesztő berendezés a Kodály Teremhez, a másik pedig a Móricz Zsigmond Színházba került, de a Kodály Zoltán Általános Iskolában lévő készüléket szükség esetén a Váci Mihály Kulturális Központban is használhatják. A defibrillátorokat a Nyíregyházi Cantemus Kórus jótékonysági hangversenyeinek bevételéből vásárolták meg, amelyek vendége két Kossuth-díjas művész, Kocsis Zoltán és Kelemen Barnabás volt. A nagy érdeklődés miatt két koncertet is kellett tartani, így nyílt lehetőség két újraélesztő berendezés megvásárlására.

– Két telt házas koncertet sikerült rendeznünk, így annyi pénz összegyűlt, hogy két készüléket is megvehettünk – mondta Szabó Dénes, a Nyíregyházi Cantemus Kórus vezetője. – Az előkészületek során már láttam, hogy a városlakók lelkesedése és jegyigénye milyen nagy, ezért már előre jeleztem, hogy én úgy látom, a színháznak is tudunk egy defibrillátort adni.
A defibrillátor használata nem igényel szaktudást, pusztán a géphang utasításait kell követni. Hirtelen halál esetén emberéletet menthet.

– Ezeket a készülékeket úgy fejlesztették ki, hogy laikusok is használhassák, egészségügyi szakdolgozótól függetlenül – mondta Csikós Péter, az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság igazgatója. – A gyors beavatkozással az újraélesztés sikeressége 60–70 százalékra növelhető, a sikeresség aránya most 5–10 százalék. A mindennapi életben ez azt jelenti, hogy 100 emberből 70 megmenthető.

Nyíregyházán olyan intézményekben helyeznek el defibrillátorokat, ahol tömegeket fogadnak, nagyszámú látogató, ügyfél, nézőközönség fordul meg, vagy betegeket látnak el. A szabolcsi megyeszékhelyen már 21 újraélesztő készülék nyújthat segítséget.

– 2012-ben, amikor az alapellátási igazgatósággal elindítottuk a városban azt a kezdeményezést, hogy növeljük a defibrillátorok számát, éppen a 10. készüléket vettük meg a városházára, ez a két berendezés pedig már a 20. és 21. – mondta dr. Kovács Ferenc polgármester. – A berendezéseket nemcsak önkormányzati forrásból biztosítottuk, hanem hasonló társadalmi kezdeményezésekből, mint a Cantemus hangversenye. Nagyon örülök, hogy Nyíregyházán ilyen óriási az összefogás, ez azt jelzi, hogy fontos az egymásra való odafigyelés és az emberélet megóvása.

Defibrillátorral a Kodály Terem és a színház mellett rendelkezik többek között a Polgármesteri Hivatal, az állatpark, a fürdő, a stadion és több orvosi rendelő is, de tervben van, hogy a Búza téri piacra is kerül újraélesztő készülék. A berendezések átadása után a Kodály Zoltán Általános Iskola hangversenytermében az iskola tanulóit, az oktatási intézmény, a VMKK és a színház dolgozóit megismertették a defibrillátor működésével és az életmentés technikájával.

F. A.

 

Még több hír a Cantemusról...

ÉSZT KÓRUSSAL ÉNEKEL A PRO MUSICA LEÁNYKAR
Május 16-án 18 órai kezdettel tartja a Kodály Zoltán Általános Iskola hangversenytermében a Nyíregyházi Cantemus Kórus „A nő a zenében” kórusbérlet-sorozatának ötödik, befejező koncertjét „Nőikarok” címmel. Tovább

NYÍLT NAPOT TART A CANTEMUS KÓRUS
Magyar és külföldi zenetanárok, kórusvezetők érkeztek a Kodály Zoltán Általános Iskolába, hogy megnézzék, hogyan zajlik az ének-zene oktatás és a kórusvezetés. A szakemberek tanórákat és kóruspróbákat látogatnak, s a Cantemus kórusait koncerteken is meghallgathatják. Tovább

NÍVÓDÍJAT NYERT A NAPSUGÁR KÓRUS
Miközben a Nyíregyházi Cantemus Kórus „nagykórusai” sorra nyerik a nemzetközi kórusversenyeket, kevés szó esik az ezeket a sikereket előkészítő és megalapozó, a legfiatalabb korosztályt énekelni tanító Nyitnikék és Napsugár gyermekkarokról. Tovább