Készül a Delila – Mohácsi János újabb fergetegesnek ígérkező rendezése Nyíregyházán
Molnár Ferenc vígjátéka, a Delila olvasópróbáját tartották a Móricz Zsigmond Színházban.

A társulat ezzel a saját előadással nyitja június 14-én a szabadtéri szezont. A rendező Mohácsi János, a dramaturg Mohácsi István, a Delila háromszögében pedig Gulácsi Tamás, Kosik Anita és Józsa Bettina.

Szerelmes életmese sok humorral, varázzsal, fájdalommal. Bölcs és megbocsátó, szívfacsaró és nevettető egyszerre – maga az élet. Klasszikus háromszögtörténet, ahol vágyak, szenvedélyek, hiúságok és akarások csapnak össze fergeteges humorral.

 - így szól a Delila ajánlója, melynek bemutatója nyitja június 14-én a Rózsakert Szabadtéri Színpad idei szezonját.

Mohácsi János a darabról elmondta:

Sajnos csak háromszög marad, mert a jobb Molnárokban azért 4-5-6 szögek merülnek fel. Ez a színészeknek nagyon komoly lehetőség. Természetesen igyekszünk megfelelni Molnárnak ezen a téren, de abban is igyekszünk, hogy a háromszöget többszögesítsük majd a próbák folyamán.

Mohácsi János mindig nézőbarát előadásra törekszik

A szerző talán minden puskaport ellőtt már utolsó vígjátékai előtt, ez sem tartozik a nagy Molnár darabok közé, de azt csinálunk belőle: fogalmazott az olvasópróbán Mohácsi János, ki mindig nézőbarát előadásra törekszik. Ez vezette előző nyíregyházi rendezése, az Illatszertár próbáin, vagy például a miskolci Játék a kastélyban rendezése közben is.

Most is elolvasták az eredeti művet, majd a következőkben megismerkednek az előadás konkrét szövegével, és a játék bonyolított viszonyaival. Ez a jó 80 éves történet csupán az emberi kapcsolatokban és nyelvezetében fog megújulni.

Két nőért is szurkolhatunk

Virág úr, a vidéki csárda tulajdonosa jelentős összeget nyer egy játékon, mivel felkelti beosztottja, Ilonka érdeklődését. Bájos felesége pedig kénytelen minden női praktikát bevetni szerelme megtartásáért. Ha jól dolgoztunk – mondja a rendező – a néző majd mindkét nőnek szurkolhat, és szét kell hasadniuk ebben a borzalmas feszítésben.

Inkább egy nagyon-nagyon céltudatos és erőszakos nő köré épül, ha jól lehántunk a darabról mindent, de igyekszünk majd nem lehántani mindent a darabról. Kicsit érzelmesebbre és elesettebbre akarjuk csinálni az erős női figurákat, mert közelebb áll a valóságos élethez. Az a fajta hideg számítás, ami Molnárnál van, nem csak a mától idegen, hanem általában az emberi kapcsolatoktól. Már olyan absztrakt érzelem, ami szinte kizárja, hogy valaki emberi lehessen.

- nyilatkozta a rendező.

A színészházaspár Kosik Anita és Gulácsi Tamás most a színpadon is egy párt alakít. A csábító Józsa Bettina, az előadás további szereplői: Horváth László Attila, István István és Rák Zoltán. A Delila a júniusi szabadtéri bemutató után szerepel majd a következő évad kőszínházi programjában.