Keresztfélév az egyetemen – Szociálpedagógia- és pilótaképzés
Fotó: Szarka Lajos

Változtak a felsőoktatási felvételi eljárás szabályai, így a tavalyinál is nagyobb érdeklődésre számítanak a Nyíregyházi Egyetemen a 2023–24-es tanévben. Október 15. és november 15. között pedig keresztféléves képzésre jelentkezhetnek szociálpedagógia mesterszakra és légijármű-vezetési szakképzési szakra az érdeklődők.

 

A Nyíregyházi Egyetem vezetői és képzési szervezői folyamatosan látogatják a középiskolákat, hogy hirdessék nemcsak a jövő szeptemberi, de a februárban induló keresztféléves programokat is. Október 15-től elérhető mindkét esetben a bemeneti követelményt tartalmazó tájékoztató az intézmény honlapján.

„A keresztfélévi eljárás keretében október 15. és november 15. között tudnak jelentkezni az érdeklődők. Két szakot hirdettünk keresztféléves eljárás keretében. Az egyik a szociálpedagógiai mesterképzési szak, ami 4 féléves, alapdiplomára épülő képzés. A másik újdonság, a légijármű-vezetési felsőoktatási szakképzési szak. Négy féléves képzés, és a végén felsőfokú ún. légijármű-vezetés szakképzettséget ad, szintén négy félév keretében” – tájékoztatott a Nyíregyházi Egyetem Hallgatói Szolgáltató Központjának vezetője, Nagyné Erdős Judit.

A légijármű-vezető képzésnek három alapfeltétele van. Az egyik az angol középfokú C típusú komplex nyelvvizsga. A másik az európai uniós Med 1-es orvosi alkalmasság, illetve az intézmény által szervezett pályaalkalmassági vizsgán is meg kell feleljen a jelentkező.

„A Nyíregyházi Egyetem életében a következő fontos dátum november 10., amikor egy nyílt nap keretében a középiskolás leendő hallgatóink tudomást szerezhetnek a felvételi újdonságairól. Korábban elhangzott, hogy 2023-tól nem kérünk emelt szintű érettségit, illetve eltöröljük a minimum ponthatárt, kivéve a művészeti képzések esetében. A Nyíregyházi Egyetem nagyon szélesre tárja kapuit a jelentkezők előtt, úgyhogy nagy szeretettel várunk mindenkit november 10-én, a nyílt napra” – nyilatkozta a központvezető.

Tájékoztatást kapnak a résztvevők arról is, hogy 2023-ban a 2022-es szabályok szerint számítják a többletpontokat. 2024-ben az intézményi autonómia lehetőséget ad arra, hogy az egyetemi stratégiához illeszkedve a többletpontokat 100 pontig maguk határozzák meg. Előzetes tájékoztatás szerint jutalmazzák majd az önkéntes munkát, a tanulmányi versenyeket, a munkatapasztalatot vagy a sporteredményeket is. És elismerik a szakképzést is, így lehet a többletpont beugró az egyetemi képzéshez. Részletek november 10-én.