Képviselői sorozat: 15. választókerület: dr. Tirpák György – Bemutatkoznak a közgyűlés egyéni mandátumos tagjai

Minden szempontból Oroshoz kötődik dr. Tirpák György (FIDESZ-KDNP), aki négy ciklus óta önkormányzati képviselője is Nyíregyháza városrészének. Az egyéni ügyvédként dolgozó, nyugdíjasoknak ingyenes tanácsadást nyújtó, most már nyugdíjas képviselő több bizottságban is dolgozik a közgyűlésben.

Dr. Tirpák György (FIDESZ-KDNP)

Oroson született dr. Tirpák György, aki a szülői háztól sem nagyon szakadt el, hiszen később a szomszédos telekre építkezett. Természetesen a hetvenes években Nyíregyháza részévé vált településen járta az általános iskolát, melyből akkoriban több is volt még, a felekezetiekkel együtt. Majd a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban érettségizett, s mint mondja, szinte belé égett az a veretes idézet a Himnusz költőjétől, mely minden tanteremben ki volt írva: „A haza minden előtt”. Azóta is ebben a szellemben igyekszik élni és dolgozni.

Jogi munka

Diplomáját a szegedi, akkor még József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán vette át, majd hazatérve az ingatlankezelő vállalatnál (régi betűszóval: IKSZV) helyezkedett el. Később a kelet-magyarországi TÜZÉP-nél vállalt munkát, majd 1993. augusztus 1-től dolgozik egyéni ügyvédként. Ebben felesége is társa, hiszen ketten viszik az irodát, életüket ezen a területen is megosztva egymással. A döntően polgári és gazdasági ügyeket vállaló szakember amellett, hogy a rászorulókat segítő RÉS Alapítvány kuratóriumának elnöke, ingyenes jogtanácsadással is foglalkozik. Az Idősügyi Tanács felkérésére 2013. augusztus 1-jétől segít a nyíregyházi szépkorúaknak, akik manapság is felkereshetik az Univerzum Üzletház első emeletén. Teszik is szép számmal, és örömmel számol be róla, hogy sokszor akár csak egy hivatalos levél megírása, vagy annak pontos címzése, feladása évek óta húzódó procedúráknak vet véget, de számos apró-cseprő és nagyobb ügyet sikerült már lerendezniük.

Értékelvű demonstrációk

A közélettel aktívan 2006-ban került kapcsolatba dr. Tirpák György (FIDESZ-KDNP). – Az őszödi beszéd másnapján már ott voltam a Kossuth téren, a nyíregyházi tüntetők között. A Gyurcsány Ferenc-féle hazugságbeszéd városunkban is sokakat megmozgatott, rengeteg nevet tudnék felsorolni, akikkel együtt demonstráltunk, összesen 222 estén keresztül. Ebben az évben már egyébként is segítettem az országgyűlési választások kampányában, ahol a jelöltnek sikerült is jó eredményt elérnie Oroson. Ezután történt, hogy munkám alapján javasoltak képviselőjelöltnek a településrészen. 2006 óta pedig minden ciklusban meg is nyertem a körzetet, egyéni mandátumot szerezve – tekintett vissza az orosi képviselő.

Bizottsági munka

– Így értelemszerűen ellenzékiként kezdtem, s majd csak a 2010-es önkormányzati választás óta vagyok a városvezető frakció tagja. Emellett folyamatosan elnöke vagyok, most már 14. éve a Jogi, Ügyrendi és Etikai Bizottságnak, valamint tagja a Gazdasági és Tulajdonosi Bizottságnak. Korábban, 2010-ig pedig szintén a jogi, valamint az akkoriban városfejlesztésinek nevezett bizottságnak voltam a tagja. Sajnos, a 2010-ben kezdődő ciklus első időszaka egészen 2013-ig szinte a „romeltakarításra” ment el, hiszen akkora adósságot hagyott örökül a baloldali vezetésű önkormányzat.

Aszfaltozások a városrészben

– Éppen ezért az első esztendőkben Oroson sem lehetett jelentős előrelépés, de az utak felújításának első fázisa már elkezdődött, majd a következő két ciklusban folytatódott a településrész több pontján. Először a „régi” orosi részen kezdtünk, ami földrajzilag a Vezér utcától a Szarkalábig, illetve Kezdő utcáig terjedő terület. Itt összességében valamennyi út szilárd burkolatot kapott. Volt, ahol a teljes utcát meg kellett csinálni, néhány helyen pedig egyes szakaszokat: Deák, Búcsú, Ragyogó, Mogyorós, Aranyhomok, Tároló utca. A 2014-ben, valamint a 2019-ben kezdődő önkormányzati ciklusokban pedig az új részekre koncentráltunk az aszfaltozásokkal: Naspolya, Ezüstfenyő, Tujafa, Tiszafa, Füzes, Moha, Mályva, Zsurló, Borostyán, Babér, Napsugár, Felhő utca és Felhő köz. Vannak további tervek, de az is igaz, hogy sok helyen úgy vettek telkeket, hogy tudták, ott nincs és nem lesz belátható időn belül szilárd burkolat, máshol pedig lakógyűléseket kellett tartani, mert 1-2 ember meg akarta akadályozni a jelentős többség akaratát.

Az aszfaltozás a „régi” és az „új” orosi területeket is érintette

A közlekedésbiztonság jegyében

– Mindenképpen érdemes kiemelni két, jelentős városi beruházást, ami az orosiak életét könnyítette, s talán már nem is emlékszünk a fejlesztésekre, annyira természetessé váltak, a közlekedésbiztonságot nagyban erősítve. A városi bevezető út, a 41-es itt halad el, óriási forgalmat hozva a vármegye keleti feléből. Ezért volt korszakos jelentőségű, hogy elkészült a Szállási útnál a biztonságos átjárást lehetővé tevő gyalogátkelőhely, valamint a Vezér utcánál a forgalom folyamatosságát is biztosító körforgalom.

Az új körforgalom is nagyban segítette a közlekedésbiztonság javulását a városrészben

Érték az iskola

– Óriási eredménynek tartom, hogy az általános iskola végül megmaradhatott Oroson, bár a csökkenő létszám, az akkori gazdasági nehézségek és a korábbi kedvezőtlen arculata miatt ez erősen kétséges volt. Az idő azonban visszaigazolta a döntés helyességét, hiszen a visszatért szülői bizalom és a jó tanári kollektíva  eredménye az, hogy 2019-től az alsó mellé újra „felépült” a felső tagozat is, így már tavaly és idén is nyolcadikosok ballagtak nálunk. Sőt, 2021-ben két első osztály indult, ma már első, második és harmadik évfolyamon is két osztály van, s a gyermeklétszám a majdnem megszűnés környéki 172-ről 257-re nőtt.

Az iskola infrastruktúrája is megújult, bővült, gondolva a játékterekre

Óvodák és játékterek

– Ha már az iskolánál tartunk, észrevehető volt az oktatási-nevelési intézmények modernizációja is Oroson, ami mindig meghatározó egy városrészben. Mindkét óvodánk része volt a teljes városi intézményrendszert érintő modernizációs programnak, s az energetikai beruházás során például napelemeket is kapott a Deák utcai ovi. A másik, Élet utcai mellett pedig ovi-foci pálya is született, sőt, a mellette lévő játszótér kondiparkkal egészült ki. Az iskola területén rendbe lett téve az aszfaltos kézipálya, pluszban pedig egy műfüves kültéri játéktér is született. A tornaterem-felújítási sorozatnak is része volt az intézmény, így kívül-belül adottak a sportolási lehetőségek.

Az orosi óvodákat is érintette az egész városi intézményrendszert magába foglaló felújítássorozat

Polgárőrség és közösség

– Ami a közösséget illeti, természetesen polgárőrség is működik a területen, igyekszem minden esztendőben „kiharcolni” nekik a lehető legtöbb támogatást. A nyugdíjasokat is felkaroltuk, az Oroson Orosért Kulturális és Hagyományőrző Egyesület keretében. S ha már adventi időszakban vagyunk, hadd említsek meg egy szép hagyományt. Mi a XX. század orosi áldozatainak tiszteletére létrehozott emlékpark egyik szép tujafáját díszítjük fel, így ünneplünk közösen a városrészben élőkkel.

Az emlékpark feldíszített fája mellett ünneplik a karácsonyt