Katasztrófavédelem: az erdő- és a szabadtéri tüzek megelőzése a cél

Tájékoztató, figyelemfelhívó táblát helyezett ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzmegelőzési Bizottság az Erdei Tornapályához, péntek délelőtt. A cél az erdő- és a szabadtéri tüzek megelőzése.

Az enyhülő időjárás miatt egyre többen kezdenek neki a kerti munkálatoknak, emiatt emelkedik a szabadtéri tüzek száma. Leskovics Zoltán tű. alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzmegelőzési Bizottság ügyvezető elnöke elmondta: ebben az évben eddig, csak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több mint százötven vegetációs tűzhöz riasztották a tűzoltókat. A száraz növényi részek könnyen lángra kapnak, a szeles időben pedig a legkisebb tűz is gyorsan továbbterjedhet.

Kiemelte, a szabadtéri tüzek túlnyomó többsége emberi gondatlanságra, felelőtlenségre vezethető vissza, holott sokat tehetünk azért, hogy megóvjuk környezetünket és a levegő tisztaságát.

Leskovics Zoltán ismertette a szabadtéri tűzgyújtás alapvető szabályait, amelyek az alábbiak:

  • Belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt a települési önkormányzat rendeletben szabályozza. Amennyiben nincs ilyen rendelet, tilos az égetés.
  • Az önkormányzati rendeletek meghatározzák az égetés napját vagy napjait, valamint az időkeretet is. Más időpontban tüzet gyújtani tilos!
  • A külterületi tarlóégetés és vágott növények égetése bejelentéshez kötött, amelyet a munkálatok előtt öt nappal kell az illetékes hivatásos katasztrófavédelem területi szervnél írásban jelezni.
  • Tűz soha nem hagyható felügyelet nélkül.
  • Legyen a közelben megfelelő mennyiségű oltóanyag (víz, homok, tűzoltókészülék).
  • Gondoskodni kell a tűz irányításához szükséges kézi szerszámról (gereblye, lapát, vasvilla).
  • Feltámadó szél esetén azonnal el kell oltani a tüzet.
  • Baj esetén hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét.

A szabályok megszegője tűzvédelmi bírsággal is sújtható, amely – az okozott károk megtérítésén felül – 20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet.

Az erdő- és a szabadtéri tüzek megelőzése érdekében készült tájékoztató és figyelemfelhívó táblát Leskovics Zoltán tű. alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzmegelőzési Bizottság ügyvezető elnöke helyezte ki az Erdei Tornapályához.

 

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság