Katalin Florida helyett Nyíregyházáról követi az eseményeket
Szeptember elsõ hetében csapott le a Karib-szigetek északkeleti tagjaira a valaha feljegyzett egyik legerõsebb hurrikán, az Irma. A történelmi erõsségû hurrikán pusztítása óriási károkat hagyott maga után, és miatta a hatóságok több millió embert szólítottak fel otthonaik elhagyására. Az egykoron Nyíregyházán, de már Floridában élõ Hegyi Katalin jelenleg városunkban tartózkodik, és innen követi az eseményeket... (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2017. szeptember 15-i számában.)

 Bár már csendesebben, de még így is 140–150 kilométer/órás széllel tombol tovább az Irma hurrikán, ami egyelõre felmérhetetlen károkat okozott Floridában (is!). Több mint 10 éve itt él az egykoron nyíregyházi Hegyi Katalin is, aki az akkori Wilma nevû hurrikán után nem gondolta, hogy lesznek még hasonlóak, amelyeket át és meg kell élnie. Tévedett.

– Nagykállóban érettségiztem, majd 1967-ben elkerültem Budapestre és késõbb onnan tértem vissza Nyíregyházára – kezdte a beszélgetést. – A rendszerváltás után aztán kiköltöztem Amerikába. Ott ismerkedtem meg a férjemmel, aki egyébként szintén magyar. Sokáig New York-ban éltünk, Floridába pedig véglegesen 2005-ben költöztünk. Persze már elõtte is sokat jártunk oda, élveztük, hogy mindig télbõl a nyárba mentünk. Az ottani nyárról nem sokat tudtunk, bár eléggé ijesztgettek, hogy nem európai embernek való. Aztán ez be is igazolódott, rögtön az elsõ alkalommal...

 

SE ÁRAM, SE VÍZ NEM VOLT

 

– Amikor véglegesen lementünk Floridába, pont akkor tombolt a Wilma nevû hurrikán. Emlékszem, hogy 2005. október 24-én vette fel a költöztetõ cég a holmijainkat. A Wilma epicentruma azonban pont ott volt, ahová költözni akartunk. November elsején indultunk, másodikára értünk le. Szörnyû állapotok fogadtak. A szemben lévõ házból kérdezték, hogy honnan érkeztünk? Én mondtam, hogy New Yorkból. Õk csak annyit feleltek, hogy rögtön menjünk vissza. Nem mûködtek a közlekedési lámpák, nem volt áram, víz, a fákat pedig tövestõl kicsavarta a hurrikán.

 

DÉZSÁBÓL Ömlött A Víz

 

– Már ez a harmadik hosszabb nyár, amit inkább itthon töltünk Nyíregyházán – folytatta Katalin. – Floridában május 15-e körül beköszönt az esõs évszak, jön a nagy pára, de a meleg már áprilisban kezdetét veszi. Én mindig elõtte eljövök és csak októberben megyek vissza. A nagy viharok júliusban, augusztusban és októberben tombolnak. Egy ilyen viharnál, ami még nem is hurrikán, már be kell húzódni a házakba, sokszor órákig áram nélkül vagyunk. Olyan, mintha a vizet hosszasan dézsából öntenék ránk. Persze ezt hangos villámlás is követi. A hurrikán pedig még ennél is rosszabb...

 

KIJÁRÁSI TILALOM lépett érvénybe

 

– Bár Nyíregyházán vagyunk, de telefonon keresztül is kapjuk a hivatásos szervektõl az üzeneteket az Irmáról. Most is volt 2 nap, amikor kijárási tilalom lépett érvénybe, elõtte pedig azt írták, hogy „meneküljünk”. Sajnos sok mindenkivel nem tudok beszélni az „otthoniak” közül. Aki a házunkra ránéz a távollétünk alatt, õt sem tudom elérni napok óta. Kilencedikén még kaptam tõle egy e-mailt, abban azt írta, hogy az ablakot pluszban bebiztosította. Úgy tudom, hogy sok helyen nincs áram és a repülõterek is le voltak zárva. A víz nem is csak az ablakon keresztül ömlik be, hanem a ház sarkánál. Attól félek, hogy a mi lakásunk is beázik.

 

„LEHET, HOGY MÁR NINCS OTTHONUNK”

 

– Van biztosításunk, de benne van a pakliban, hogy mire hazamegyünk, már nem lesz otthonunk. A Wilma hurrikán után a tetõjavításért is több ezer dollárt kellett fizetnünk, nem is beszélve a további költségekrõl. A lakásárak általában ilyenkor lezuhannak, a biztosítótársaságok tönkremennek, és felmennek a közös költségek árai is.

– Mikor 2005-ben a Wilma hurrikán elvonult, azt mondták, hogy ötven évben csak egyszer van ilyen, ne aggódjunk. Sajnos ez nem így lett. Jövõre majd csak novemberben megyek vissza Floridába. Akkorra már kitisztul a levegõ és olyan gyönyörû lesz az idõ, mint Magyarországon nyáron. Ott 12 éve havat nem láttunk, de éppen ez a varázsa Floridának...

Bruszel Dóra