Kaszás Gergő a Kalucsniban

A Jászai Mari-díjas actor olyan remek filmekben szerepelt, mint A Viszkis, a Brazilok vagy az Isteni műszak, s nem egyszer kölcsönözte hangját Brad Pittnek, Leonardo DiCapriónak, Edward Nortonnak vagy Ethan Hawke-nak. A VIDOR Fesztiválon is láthattuk például 2017-ben a legjobb előadás díját elnyert Kutyaharapásban; a Bányavirágban nyújtott alakítását pedig a zsűri tagjai 2012-ben a férfiak mezőnyében kiemelkedőnek ítélték.

– A VIDOR azon kevés fesztiválok közé tartozik, amelyeken találkozhatnak, beszélgethetnek egymással a színészek, ha nincs is mindenki itt több mint egy héten át – nyilatkozta lapunknak.

– Volt, amikor lehetőségem nyílt arra is, hogy mások előadásait megnézzem. A Kalucsni rendezőjével, Szikszai Rémusszal sokszor dolgoztunk már együtt, például a Kutyaharapásban vagy az I. Erzsébetben, amelyikben én voltam Katalin francia királyné. Kirják Róbert igazgató úr mondta, benne nagyon megmaradt a Kutyaharapásban nyújtott alakításom, s örülne, ha a Móricz Zsigmond Színházban szerepelnék. Szerencsére sikerült megoldani az egyeztetésemet, ami nem egyszerű, hiszen játszom a Pinceszínházban, az Örkényben és a Szkénében is. Az itteni próba után vonattal visszamegyek Pestre, majd az ottani előadást követően hajnalban ismét vissza Nyíregyházára, de a kollégák igyekeznek a lehetőségekhez mérten minél inkább megkönnyíteni számomra ezt az időszakot.

Határfrász

Mint Kaszás Gergő lapunknak elmondta, nagyon élvezi, hogy ha itt van, csak a játékra kell koncentrálnia: nem kell a családi ügyes-bajos dolgokat intéznie. Harmadikos gimnazista korában vendégként játszott egy Csizmadia Tibor rendezte darabban, amelyikben az egyik főszerepet Pregitzer Fruzsina alakította, főiskolásként. A Kalucsniban ugyancsak játszó Szabó Mártával váltották egymást hajdan a Bárka Színházban, ahová a művésznő akkor érkezett. Dragomán György drámájában, a Kalucsniban egy magyar család el akarja hagyni Romániát a Ceausescu-diktatúra idején. Õ Veress elvtársat játssza, a szeku nagyhatalmú helyi tisztjét, aki gonosz, minden eszközzel meg akarja akadályozni kivándorlásukat. A magyar férjjel viszonya volt a darabbeli lányának, Krisztinának, akinek a vita hevében azt mondja: „Ha én nem vagyok az, aki, te sem lennél az, aki”. A férfi arra utal ezzel, neki köszönhetően lett a lánya ünnepelt színésznő. A történet időszakában, az 1980-as évek végén Kaszás Gergő már felnőttként élt. Emlékszik, Magyarországon is milyen hatalmas dolog volt akkor útlevelet kapni, s a barátaival eljutni a jugoszláv tengerpartra. Abból az időből máig megmaradt benne: ha országhatárra ér, idegesség lesz úrrá rajta.

Szívesen játszik gonosz embereket

– Ha a darabban szereplő nők arcán azt látom majd, hogy valóban félnek tőlem, s a nézők is elborzadnak, miközben látják magas pozícióm dacára végtelen magányomat, akkor elégedett leszek a játékommal – folytatta. – Szívesen alakítok gonosz embereket, ugyanis ezek nagyon összetett jelleműek, kiszámíthatatlanok, többnyire változnak is a történet során, s játszanak a saját eszközeikkel. Nem tudom, lesz-e folytatása nyíregyházi vendégjátékomnak a következő évadban, de ha hívnak, s összeegyeztethető más előadásaimmal, akkor ezer örömmel jövök.


(Szerző: Sz. Kántor Éva)