Karácsonyi ajándékgyűjtés – A Szabolcs Néptáncegyüttes tagjai várják a felajánlásokat
Fotó: Szarka Lajos

Adománygyűjtő akciót indított a Szabolcs Néptánc Egyesület. A felajánlásokat december 10-ig várják a Kölyökvár udvarán lévő irodában 13 és 17 óra között. Élelmiszereket, ruhákat és játékokat is gyűjtenek cipősdobozokba csomagolva.

Üres a Kölyökvár, üres a viselettár – a járvány második hulláma miatt a Szabolcs Néptánc Egyesület is pihenőre kényszerült. Ebben a helyzetben online próbálják tartani a kapcsolatot, a gyerek- és ifjúsági csoportok oktatói például feltáncolnak anyagokat, a táncosok így megtanulhatnak koreográfiákat és dalokat is, a nagyobbak pedig a közösségi médián keresztül kommunikálnak. Ha most nem lenne a pandémia, a Martin György Néptáncszövetség által szervezett országos minősítő versenyre készülnének a táncosok. A kényszerpihenő alatt most különböző viseletek készülnek, Ipoly menti, magyarbődi, a gyerekeknek pedig a rábaközi ruhák kerültek be a folklórraktárba.

Közös akció

Táncolni most nem tudnak közösen, de jótékonykodni igen. Közeledik a karácsony, a szeretet ünnepe, ezért is gondolták, hogy ebben az évben is elkezdik az adománygyűjtést. Engedélyt kértek a Váci Mihály Kulturális Központ igazgatójától ahhoz, hogy a Kölyökvár lehessen a bázisa a felajánlásoknak. Cipősdoboz-gyűjtést hirdettek, de más formában is fogadják az ajándékokat.

„Kis dolgot teszünk, de nagy-nagy szeretettel. Körülbelül nyolcvan családról tudunk az elmúlt évek alapján, akik nagyon-nagyon örülnek minden apróságnak és szeretettel fogadják ezeket az adományokat. Jöttek a telefonok sorban, hogy valakinek például ömlesztve van plüssfigurája, kinek mi és akkor azt mondtam, hogy jó, bevállaljuk és elkezdjük mi is dobozolni azokat a felajánlásokat is, amelyek nem cipősdoboz formájában érkeznek” – mondta Ágoston Ildikó önkormányzati képviselő, a Szabolcs Néptánc Egyesület elnöke.

Ehhez napról napra egyre több önkéntes jelentkezik, hogy december 10-e után részt venne az adományok csomagolásában. Azért is tűzte ki ezt a dátumot az egyesület, mert így karácsonyig biztosan eljut mindenkihez a csomag.

Bárminek örülnek a családok

Mindenki olyat ajánljon fel adománynak, aminek ő is örülne, ha olyat kapna – így fogalmazott Ágoston Ildikó arra a kérdésre, hogy miket várnak a cipősdobozokban. Játék, írószer, illatszer, tartós élelmiszer és a háztartásban hasznos dolgok – ezekkel biztos nem nyúlnak mellé az adományozók, de ruhákat is várnak. Utóbbi esetében nincs meghatározva, hogy új vagy használt, annyi a lényeg, hogy jó állapotú és hordható legyen, olyan, amit bárki más is szívesen felvenne. A legnagyobb segítség, ha a becsomagolt cipősdobozra azt is ráírják, hogy fiúnak vagy lánynak és milyen korosztály számára lehet hasznos az ajándék. A felajánlásokat decemberig 10-ig várják a Kölyökvár udvarán lévő irodában 13 és 17 óra között.

Kapcsolódó galéria

Szabolcs Néptáncegyüttes adománygyűjése