Kapszula endoszkóp a gyógyításban

Már elérhető a Jósa Andás Oktatókórház I. Belgyógyászati Osztályán az endoszkópos kapszulás vizsgálat, a fájdalommentes gasztroenterológiai szűrés új lehetősége. A béldaganatok és ezen belül a vastagbélrák egyre előrébb kerülnek a halálozási toplistákon, egyre nagyobb jelentősége van a szűréseknek, elsősorban az ötvenes korosztályban. A lehetőséggel még kevesen élnek, mivel az endoszkópos vizsgálat kellemetlen, akár fájdalmas beavatkozás is lehet.

PREVENCIÓ ÉS INNOVÁCIÓ

Dr. Adorján Gusztáv főigazgató főorvos elmondta, a Jósa András Oktatókórházban a prevenció és az innováció mindig is összekapcsolódott. Most egy olyan új vizsgálat lehetőségét tudták megteremteni, amellyel a béldaganatok megelőzése és felismerése válik lehetővé korszerű módszerrel.

További képekért kattintson a fotóra!

Létezik ma már nyelőcső-, vékonybél- és vastagbél-kapszula. A jó hír, hogy a Gasztroenterológiai Szakmai Kollégium támogatja a Nyíregyházán induló vékonybél-kapszula endoszkópos vizsgálat bevezetését, amely a közeljövőben már OEP támogatást is jelenthet. A vastagbél-kapszula jelenleg térítéses formában már elérhető vizsgálati módszer a kórházban. Az új eljárás kifejezetten betegbarát.

BETEGBARÁT VIZSGÁLAT

Dr. Szegedi László osztályvezető főorvos kiemelte, az endo-kapszula mérete miatt könnyedén lenyelhető, a vizsgálat semmilyen fájdalommal nem jár, komplikáció nem léphet fel, és szövődményekkel sem kell számolni.

A kapszula természetes úton távozik, de előtte másodpercenként 3 fotót készít a tápcsatorna belsejéről. A kamera a képeket a beteg testére erősített gyűjtőszerkezetbe továbbítja, az összegyűjtött fotókat pedig az orvos értékeli ki. A fotók minősége is rendkívüli, éppen ezért diagnosztikai értéke is magas.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: Kohut Árpád)