December 14-ig közlekedik a Zöld Busz – Ingyenesen próbálhatják ki az érdeklődők

December 14-ig próbálhatják ki a nyíregyháziak a száz százalékban elektromos meghajtású autóbuszt, amely a Zöld Busz Mintaprojekt keretén belül érkezett a városba novemberben. Az egy hónapos tesztüzem alatt a város teljes belterületén megfordul, hogy mindenki utazhasson rajta.

November 14-én állt forgalomba Nyíregyházán az a száz százalékban elektromos meghajtású autóbusz, amely a Zöld Busz Mintaprojekt részeként érkezett a városba. A program célkitűzése elektromos buszok helyi közlekedésbe történő beillesztése demonstrációs céllal a vidéki nagyvárosokban, tapasztalatgyűjtés a járműbeszerzés és -használat, valamint az infrastruktúra kiépítése és a töltés terén. A Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojektben való részvételhez a magyar állam 56 millió forint támogatást nyújt Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának. A busszal kapcsolatos tapasztalatok eddig a vártnál is jobbak.

– Nagyon nagy élmény a buszt vezetni, többek között azért, mert csendes és egy igazi „kezesbárány”. Nyomatékos gépezet, fokozatmentes, így még biztonságosabb a közlekedés. Az utasok is nagyon szeretik, mindig megemlítik, hogy milyen csöndes, kényelmes és tágas. A fiatalabb generáció számára is előnyös az USB portok miatt. Sofőrként számomra fontos, hogy mennyire kényelmes egy ülés. Erről elmondhatom, hogy nagyon az. A többi buszhoz képest különösebb tudást nem igényel a vezetése, a gombok hasonló helyen vannak. Szeretem a LED-es kialakítást, a buszon alapvetően a jelző fényberendezések mindegyike LED-es megvilágítással működik. Én kifejezetten kiváltságnak érzem, hogy az elsők között vezethetem ezt a buszt – mondta el Fülöp Máté, a Volánbusz Zrt. buszsofőrje.

Az utasok is örömmel fogadják a modern buszt és szívesen próbálják ki.

– Jó benyomást tesz a busz szerintem az emberekre, mert csendes, környezetkímélő. Belülről tágasabb és a mozgássérültek számára is tökéletes. Ami még nekem tetszik, hogy a gyerekes anyukák is kényelmesen tudnak rajta utazni. Véleményem szerint az lenne a legjobb, ha minden busz ilyen lenne – mondta el Salánki Imre, az elektromos busz egyik utasa.

A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv részét képező Zöld Busz Programban a kormány 36 milliárd forintot fordít arra, hogy környezetbarát járművek közlekedjenek a nagyvárosokban. A cél, hogy a 25 ezer fő feletti lélekszámú településeken nulla vagy alacsony károsanyag-kibocsátású buszok szállítsák az utasokat. A közlekedészöldítés elengedhetetlen eleme annak, hogy Magyarország teljesítse a 2050-ig vállalt klímasemlegességi célt.