Kamarakiállítás és postabélyegzés a Jósa András Múzeumban

Múltunkról a jövőnek. Tárgyak, leletek, emlékek a 150 esztendős Jósa András Múzeum gyűjteményeiből. Ezúttal a XV. századig nyúlnak vissza a kiállítás rendezői. A régészeti, történeti és néprajzi osztály mellett a Kállay Gyűjtemény is kínál látogatóinak érdekességet egy Kállay festmény formájában. A mai digitális, virtuális világban lassan csodaszámba mennek a korábbi századok restaurált tárgyai, amelyek mélysége és magassága, kézzel fogható volta lassan meglepi a látogatót. A "150 év 150 műtárgya" sorozat júliusi tárlata új helyszínen és környezetben készült.

– Én nagyon örülök annak, hogy a város támogatta ennek az installációnak az elkészítését, ugyanis folyamatosan megújulunk, folyamatosan modernizálódunk és ez annak a jele, hogy egy ilyen nagyon modern, szerintem egy XXI. századi installáció, amit be tudunk mutatni. Ilyen még a Jósa András Múzeumban nem volt soha, úgyhogy ezt szeretnénk folytatni a továbbiakban is – nyilatkozta dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója.

A napokban bejelentett múzeumi bélyegsorozat – egy blokk és egy szett – is bemutatkozott a nagyközönség előtt és aktívvá vált a pénteki első bélyegzős napon.

Amint Kovácsné Horváth Gabriella postai dolgozó elmondta: – Alkalmi bélyegzést végzünk a mai nap folyamán, meg lehet vásárolni tőlünk FDC-ket, ami alkalmi bélyegzést tartalmaz, vagy posta tiszta borítékokat vagy csak sima bélyegeket.

Nemcsak a Jósa András Múzeum, hanem az ország más kulturális intézményei is megjelentek az emlékbélyegeken.

– Itt aki érkezik, egyedi bélyegzővel ellátott borítékot, bélyeget tud megvásárolni. Ezen a múzeumunk logója, illetve a 150 éves évfordulóra utaló embléma, és a mai dátum, a "Nyíregyházi 1-es Posta" emblémával szerepel. Emellett bizományos árusítással a Magyar Postától megkaptuk más múzeumok korábban kiadott bélyegsorozatát, illetve az Országházról erre vonatkozó bélyegeket, blokkokat, szetteket – szól a nap fontos eseményéről Dohanics László, PR menedzser.

Személyes bélyeg készítésére is lehetőség nyílt. A Posta digitális vagy online formában fogadja a képeket, de a Jósa András Múzeum továbbítja a fotóka is.

Az idegenforgalmi szezon jó alkalom nyíregyháziak és vendégeink számára is egy-egy múzeumi sétára, amely során megismerhetik a közgyűjtemény kincseit, állandó kiállításait, amellett az október közepéig nyitva tartó Munkács tárlat festményeit is, akár regisztráció nélkül.

Matyasovszki Edit