Kállayak: saját, egykori házukba kerül a hagyatékuk

Mint ismert: a kormányzat és Nyíregyháza között novemberben született együttműködési megállapodás egyik pontja a Nyíregyházán Kállay-kúriaként emlegetett, Bessenyei téri, egykor szebb napokat megélt épület renoválása, új funkcióval való megtöltése. A ház történetével február 5-ei lapszámunk foglalkozott az „Amiről az utcák mesélnek” rovatban, s a nyiregyhaza.hu-n most is fellelhető az újság elektronikusan, a „Nyíregyházi Napló archívum” menüpont alatt.

Hányatott sorsú adomány

Bevezetőül annyit: legutóbb a hadkiegészítő parancsnokság működött benne, majd az államhoz, a nemzeti vagyonkezelőhöz (MNV Zrt.) került. Mostantól azonban összekapcsolódik a sorsa a Kállay Gyűjteménnyel, melynek alapjait Kállay Kristóf, a II. világháború idején miniszterelnök Kállay Miklós fia vetette meg. Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere (s korábban éveken át a gyűjtemény igazgatója) lapunkat arról tájékoztatta, hogy a diplomata, vatikáni követ, máltai lovag Kállay Kristóf, aki édesapja mellett a titkári feladatokat is ellátta kormányfői munkája idején, évtizedekig kopogtatott a helyi politikusoknál az általa adományozott gyűjtemény méltó elhelyezéséért – mindhiába.

Kiállítandó kuriózumok

A gyűjtemény úgy nyithatta meg egyáltalán a kapuit 1993. március 10-én, hogy egy 160 négyzetméteres lakást kapott a bőséges anyag a Nyírvíz-palotában. Az alpolgármester emlékeztetett: dr. Lakatos Sarolta, az intézmény első vezetője évtizedekig szívén viselte a sorsát, így az eredetileg nagyjából hat kamionnyi (!) anyag tovább bővült: körülbelül 13 000 kötet, 6000 tárgy és 6000 fotó alkotja, a további gyűjtőmunka eredményeként. Köztük számos, figyelmet és látogatót érdemlő ritkasággal: a Szent István Rend, a Francia Becsületrend és az Aranygyapjas Rend példányaival. Az elmúlt bő húsz év zsúfoltságának gondját, a rejtett kincsek felszínre hozatalát és a Kállay-ház felújítását egyszerre orvosolná az előkészítés alatt álló projekt.

Polgármesteri pártfogolás

– A számos ígéret ellenére hosszú évekig nem volt konkrét előrelépés az ügyben, mi, történészek már nem is hittünk benne – fogalmazott az alpolgármester, a korábbi időszakra utalva. – Dr. Kovács Ferenc polgármester volt, aki valóban fontosnak tartotta és meggyőződéssel, a gyakorlatban is felkarolta az ügyet, ennek eredményeként a Modern Városok Program keretében megújul a régi, rossz állapotban lévő műemlék, egyben méltó otthonra talál a gyűjtemény. Így a városi vagyon gazdagodik az épülettel, s a renoválás sem kerül pénzébe Nyíregyházának – mondta dr. Ulrich Attila. Mint köztudott: az idei, országos költségvetés tartalmazza a munkálatokra szánt 964 millió forintot, s a vonatkozó kormányhatározat szerint „A nyíregyházi Kállay-kúria felújításának és város részére történő átadásának határideje 2016. október 31.”.

Korszerű, élményt adó múzeum

Az állam által elvégzendő beruházás azonban nemcsak esztétikai jellegű, hanem valódi élményt adhat majd a nyíregyháziaknak és a turistáknak. – Kállay Kristóf mindig szerette volna, ha az ötnyelvű (magyar, angol, német, francia és olasz) könyvtáruk és csodálatos gazdagságú emléktárgyaik tanításul, okulásul szolgálnának a jövő nemzedékének. Ezért most olyan, nem hagyományos múzeumot szeretnénk a házban látni, amely modern eszközökkel, a játszva tanulás módszerével kalauzolná több korosztály tagjait a magyar múltban. Mert ne feledjük: a hazának bánt, hadvezért, főispánt és minisztert adó, ősi Kállay nemzetség családtörténete összekapcsolódik az ezerévnyi magyar históriával. Miért ne lehetne például a lovagkort látványos, interaktív elemekkel megidézni? – vázolta az ötleteket az alpolgármester.

Tervezési fázisban

Dr. Ulrich Attila egyben jelezte: nem városi beruházásról van szó, s az elképzelések most vannak a Tervtanács előtt. Csak azok elfogadása után indulhat a kivitelezés közbeszerzése, és a megvalósítás az évek óta elhanyagolt épületen, amelyet majd készen, felújítva kap meg a város, várhatóan 230 négyzetméternyi kiállítótérrel.

Szerző: Tarczy Gyula

 

„A gazdasági befektetések sikere is azon múlik, hogy jó szemlélettel, jó gondolkodással tekintünk-e a saját életünkre, és szerintem a Kállay-kúria felújítása, emlékhely létrehozása, egy „Kállay-kultusz” a jó gondolkodás bizonyítéka.” – idézet az Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Modern Városok Program együttműködési megállapodás után készült interjúból. (Nyíregyházi Napló, 2015. november 13.)