Kadétképzés – A fiatalok toborzása a Magyar Honvédség legnagyobb feladata

A kadétképzés jelenti ma a legnagyobb toborzást a Magyar Honvédség számára – mondta a Honvédelmi Sportszövetség elnöke a Szemere Miklós Lövészversenyen. Simicskó István kiemelte, ma közel tízezer középiskolás kadét van Magyarországon, akiknek jelentős része a honvédelmi vagy rendvédelmi pályán szeretne továbbtanulni, majd elhelyezkedni a munka világában.

A kadétoktól kezdve a katonákon keresztül a katasztrófavédelem és a rendőrség szakemberei mérték össze tudásukat a Szemere Miklós Lövészversenyen. Összesen 12 csapat kapott meghívást az újfehértói versenyre, Nyíregyházáról, Debrecenből és a térségből. A megmérettetésnek több célja is volt: a lövészet népszerűsítése, a honvédelmi kapcsolatok erősítése, a kadétok és a katonagenerációk találkozása, valamint a rendőrség és a katasztrófavédelem integrálása a Honvédelmi Sportközpont hazafias és honvédelmi nevelésének rendszerébe.

Új fegyver a sportközpontban

Erre a döntőre egy nagyon különleges versennyel készültünk. Egyrészt 0,22-es gépkarabéllyal lőttek a versenyzők, másrészt sportpisztollyal, ami szintén 0,22-es és harmadiknak egy újítást hoztunk be, egy Hunter Field Targetet, amely légpuska. Fekvő testhelyzetben kellett lőni a versenyzőknek és távcsővel különböző bukócélokra” – mondta Veres Andrea, az újfehértói Honvédelmi Sportközpont lőtérvezetője.

A bírók folyamatosan ügyeltek a biztonságra és segítették a versenyzőket, ahol több generáció vett részt. A fiatalok számára fontos megmutatni, hogy akár egy életpályát is jelenthet számukra a honvédség. Az eredményhirdetésen majd Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke köszöntötte a résztvevőket.

Egy újdonság egyébként a Szemere Miklós Lövészverseny és újdonság az is, hogy törvényt tudtunk módosítani, a mi kezdeményezésünkre a parlamentben, decemberben még. Nem zártuk le úgy az elmúlt évet, hogy ne lehessen kis puskával, 0,22-es kaliberű puskával lőni. Eddig nem volt erre lehetőség, légpuska és lézeres lövészet volt korábban. Most már ez egy új képessége vagy adottsága lesz valamennyi Honvédelmi Sportközpontnak, hogy valóban nagyon életszerű és adott esetben komoly fegyverekkel is lehet már lőni. Nyilván fegyelmezett és szervezett körülmények között” – mondta Simicskó István.

Azért jött létre a Honvédelmi Sportszövetség, hogy segítse a fiatalok megismerkedését a küzdősportokkal, technikai sportokkal és a sportlövészettel – tette hozzá Simicskó István. A szövetség elnöke hozzátette, már öt ilyen komplexum működik Magyarországon, az újfehértói volt az első, ami elkészült még 2021 végén.

Eredményes a kadéttoborzás

2010-ben összesen 17 tartalékos katonája volt a Magyar Honvédségnek és nem volt egyetlen katonai középiskola sem – emlékeztetett Simicskó István.

A nulláról indulva szerintem az, hogy elértük, hogy ma közel tízezer kadét van középiskolás korosztályban, az egy óriási eredmény. A kadétok jelentős része – körülbelül 60 százaléka, mondhatok egy ilyen átlagot, hiszen két évfolyam már végzett a kadétképzésben – a honvédelmi pályát választották, vagy a rendvédelmi pályát, tehát ez egy nagyon nagy dolog. A kadétképzés jelenti most a legnagyobb toborzást a Magyar Honvédség számára, úgyhogy mi szeretnénk továbbra is segíteni a Magyar Honvédséget ebben a feladatellátásban, nyilván a mi lehetőségeinkhez képest. Testületként működünk, 497 tag szervezetünk van, kettőszázezer embert tudunk elérni és megszólítani a rendezvényeinken. Honvédelmi táborokat szervezünk, 30 éves hiányt pótolunk. Magyarországon nem volt 30 éve honvédelmi tábor sem, speciális táborok meg különösen nem voltak, mint például ejtőernyős táborok, repülős táborok, búvártáborok. Ilyeneket mi szervezünk a honvédség szakembereivel együttműködve” – tette hozzá Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke.

A Szemere Miklós Lövészversenyen végül a dobogóra léphetett a Magyar Honvédség Bornemisza Gergely 2. Felderítőezred csapata, Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium csapata és a Magyar Honvédség Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár csapata. A legjobb férfi és női egyéni díjakat kadétok kapták, a nők között Tóth Kitti, a Nyíregyházi vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégium kadétja lett a verseny legjobbja.