Kabay-díjat kapott Huszár István

A Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Kabay-díjban részesítette Huszár István oktatót hétfőn. 1976 óta honorálják így azokat, akik a legtöbbet tettek a műszaki és természettudományos gondolkodás fejlődéséért akár oktatás, akár kutatás terén.

A MTESZ tagjait és korábbi díjazottokat vártak az idei Kabay János-díj átadó ünnepségére. Az egyesület hivatása, hogy a műszaki és természettudományos gondolkodás fejlődését elősegítse a vármegyében és a régióban. A díjat már 81-szer ítélték oda szakembereknek.

„A MTESZ Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Egyesület elnöksége és közgyűlése ítéli oda. A szempontok tulajdonképpen azok, hogy a jelöltek közül ki tette a legtöbbet a megyében a természettudományos, műszaki gondolkodás fejlesztéséért, akár oktatás terén, akár kutatás terén. Ez egyfajta életmű elismeréseként tekinthető.” – mondta el dr. Tarján Péter, a MTESZ Vármegyei Egyesület elnöke.

Nem munka, nem hivatás. Hobbi.

Az idei díjazott Huszár István oktató, 1981 óta tanít. Úgy gondolja, a tanítás számára nem munka, vagy hivatás, inkább egyfajta hobbiként tekint rá, mely gyakran a nap 24 órájában jelen van az életében.

„Ezen eltelt 43 év alatt eléggé sok olyan változáson is átestem, amit kénytelen voltam követni. Mert a tanárnak az a dolga, hogy ha már ilyen pályára adta a fejét, akkor állandóan tanuljon, úgyhogy ha még valami konkrétum az életben elém kerül, akkor lehet, hogy az irányába is nyitott leszek. Ez a diákok számára szerintem mindig egy új dolog, megpróbáltam követendő példát csinálni akár az informatika oktatásában, akár az azt követő egyéb dolgokban. Nem lehet mindig naprakész egy tanár, de én igyekeztem.” – nyilatkozta Huszár István.

Édesapja után őt is elismerték

Huszár István a díjjal a családi hagyományt folytatta, ugyanis a 90-es években édesapja is részesült az elismerésben.

„A MTESZ irodában van egy tábla, ahol fel vannak írva azoknak a nevei, akik már valamikor díjakat kaptak. Köztük nem egy olyan név van, akik engem is tanítottak és nagyon sok olyan, akiket ismertem, legalábbis a munkásságát. És most egy kicsit furcsán érzem magam, hogy hogyan kerülök én oda közéjük, mert annyira nagyra tartom őket. Ez egy megtiszteltetés végső soron.” – tette hozzá Huszár István.

A jelölés szintén egy közeli kapcsolatból eredt, Huszár István korábbi kollégájától, barátjától, egyben a Kabay-díjas Szőnyi Mihálytól érkezett.

„Több évtizede ismerem Huszár úrnak munkáját. Több mint 4 évtizede. Egyrészt kollégák voltunk az Inczédy György Szakközépiskolában, és volt egy időszak, amikor én, mint szakmai igazgató-helyettes még alaposabban megismerhettem az ő munkáját, munkásságát, és azt tapasztaltam, hogy nagyon odaadó, készséges, igényes és áldozatkész a szakma területén. Igyekezett átadni a tudását a tanulóknak és mindig a modernebb egy modernebb technológia irányába mozdult el.” – emelte ki Szőnyi Mihály.

A MTESZ 48. alkalommal jutalmazott Kabay-díjjal szakembert a munkája megbecsüléseként. Volt olyan év, hogy több díjazott volt, így már összesen 81 elismerést adtak át.