Karácsonyi Ünnep –135 diák vett részt Szakképzési Centrum rendezvényén
Fotó: Szarka Lajos

Karácsonyi ünnepséget tartott a Nyíregyházi Szakképzési Centrum kedden. 135 diákot hívtak meg, akik tanulmányi eredményükkel, sportteljesítményükkel kiemelkednek társaik közül. A rendezvényen az intézmény vezetői köszönetüket fejezték ki a tanulóknak, az igazgatóknak és az oktatóknak.

 „Azt kívánom, hogy folytassátok ugyanilyen sikerrel az eddigieket. Szerezzetek sok örömet szüleiteknek, tanáraitoknak, hiszen ők is ott vannak az eredmények mögött. Nyíregyháza büszke rátok, legyetek ti is büszkék magatokra!”

Ezekkel a szavakkal köszöntötte a Szakképzési Centrum valamennyi iskolájának legkiválóbb diákjait dr. Kovács Ferenc polgármester a karácsonyi ünnepségen. A rendezvénynek a Nyíregyházi SZC Központi Képzőhelye adott otthont, a karácsonyi hangulat megalapozásához a műsort az Inczédys tanulók adták, a finomságokról a Sipkay és Bencs tanulói és oktatói gondoskodtak.

„Az immár hagyomány, hogy a Szakképzési Centrum arra kéri az iskolák igazgatóit, hogy ilyenkor advent időszakában válasszanak ki 10-15 olyan tanulót, akit úgy éreznek, hogy hozzájárult az iskola, és ezáltal a Nyíregyházi Szakképzési Centrum sikereihez is. Idén 135 ilyen tanuló van, aki vagy versenyeredményében, vagy a szakmájában nagyon szép eredményeket mutatott fel vagy a közösség építésével hozzájárult ahhoz, hogy sikeres legyen az iskolája.” – nyilatkozta Gurbánné Papp Mária, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója.

Nőtt a tanulói létszám, bővül a képzési kínálat

Közel 9200 diák tanul a szakképzési centrum iskoláiban. Ebben az évben jelentősen nőtt a tanulói létszám, aktívan részt vettek városi rendezvényeken, országos versenyeken.

„Fontosnak tartom például az okleveles technikus képzést, amelyben tovább bővül majd a kínálat, és most már 5 iskolánkban, és 8 ágazatban indítunk okleveles technikus képzést majd jövő szeptembertől. Emellett nagyon fontosak számunkra a rugalmas tanulási utak. Nagyon fontos, hogy részt vegyünk a pályaorientációs rendezvényeken, de leginkább az, hogy kapcsolatot tartsunk azzal a több mint 250 gazdálkodó szervezettel, ahol a tanulóink ott vannak duális képzés keretében.” – tette hozzá a főigazgató.

Vállalati környezetben sajátítják el a szakmát

Jelenleg több mint 3100 diáknak van hatályos szakképzési munkaszerződése, vagyis a szakirányú oktatásban résztvevők több mint fele vállalati környezetben sajátítja el szakmáját többek között a Michelinben, LEGO-ban, vagy a vármegyei Oktatókórházban.

„Különböző szervezetek - foglalkoztatási főosztály, kamara, a város, a foglalkoztatási paktum, cégek -együttműködnek és együtt gondolkodnak. Ez egy országosan is egyedülálló és muszáj, hogy eredményhez vezessen. Mi is úgy alakítjuk ki a képzési kínálatunkat, hogy az ő igényeiknek megfelelő legyen, de a legnagyobb garancia éppen a duális képzés. Az, hogy kimennek cégekhez gyakorlatilag a saját munkaerőjüket képezhetik ki, a másik garanciát pedig a felnőttoktatásban látom. Mi nemcsak az általános iskolásoknak kínálunk képzési lehetőséget, hanem azoknak, akik pálya korrekcióra szorultak, vagy éppen azoknak a cégeknek, akik elköltöztek profilt váltanak, vagy egy új cég jön ide és éppen az adott helyzetnek megfelelően kell szakembert képeznünk. Mi nagyon gyorsan, akár rövidített-, vagy felnőttképzés keretében is a cégekkel együttműködve tudunk eredményt elérni.” – emelte ki Gurbánné Papp Mária.

A térség munkaerőpiaci helyzete változik, hiszen érkeznek a befektetők, ezért fontos, hogy az iskolák biztosítani tudják a megfelelő képzettségű szakember-utánpótlást.

„Nyíregyházán lehetőségek vannak és lesznek. Van 4 olyan cég Nyíregyházán, ami megkezdte a beruházást, ami a maga nemében egyedülálló. Itt van 2 ázsiai cég, könyveket írtak arról, hogy az ázsiai gazdasági kultúra, vállalat szervezés alapvetően 2 részből áll: vannak kínai és vannak a japán- dél koreai cégek. Itt nálunk mind a 2 meg van” – mondta el a rendezvényen dr. Kovács Ferenc polgármester.

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum karácsonyi ünnepségén a vezetők köszönetüket fejezték ki a tanulók, az igazgatók és az oktatók iránt, karácsonyi ajándékként pedig a diákok vásárlási utalványt kapott.

Kapcsolódó galéria

NYSZC Karácsony 2023