Jubileumi Ünnepi Könyvhét a Szabadság téren színes kísérőrendezvényekkel
Jubileumi Ünnepi Könyvhét a Szabadság téren színes kísérőrendezvényekkel

Június 13. és 17. között 90. alkalommal rendezik meg az Ünnepi Könyvhetet, a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri ünnepét. A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár – csatlakozva a legnemesebb könyves hagyományhoz, az irodalom, a könyvek és az olvasók ünnepéhez – idén is gazdag programokat kínál a Váci Mihály Kulturális Központ előtti téren.

 

Nemcsak a helyszín lesz más az idei nyíregyházi Ünnepi Könyvhéten, de megújul a színpadi dekoráció, kézzel készített, a könyvkötők munkáját bemutató kedves ajándékokkal, meglepetéssel várják a szervezők a térre érkezőket.

Színes kísérőrendezvények

A kísérőrendezvények – az ingyenes beiratkozás, a kézműves foglalkozás gyerekeknek, a népi fajátékok – mindhárom napon 13–20 óra között vehetők igénybe, de találkozhatnak a LEGO-emberrel is. Idén kortárs költők versei szerepelnek majd a könyvtár épületétől a színpadig, a fákra, növényekre elhelyezett cédulákon, ahol ki kell találni a szerzőt, melyet ajándékkal jutalmaznak. Az idézetekkel a könyvtárban lévő könyvekben található értékes tartalmakra hívják fel a figyelmet. S hogy Nyíregyházán is egyhetes legyen az Ünnepi Könyvhét, így minden könyvtárban, fiókkönyvtárban június 11. és 17. között ingyenes lesz a beiratkozás és amnesztiát tartanak. Lesz lehetőség ingyen elvihető könyvekre, vagy könyvcsereberére.

Írók, költők a színpadon

A nyíregyházi Ünnepi Könyvhét irodalmi programjai a legkisebbeknek már június 13-án, csütörtökön 10 órakor kezdetét veszi, Balázs Ágnes íróval és Gévai Csilla meseíróval. Az ünnepi megnyitó 14.40-kor kezdődik, díszvendég Vári Fábián László József Attila-díjas kárpátaljai magyar költő, író, műfordító. Találkozhatnak a térre látogatók Böszörményi Gyula íróval, Iancu Laura költővel, Hidas Judit íróval, Fábián Janka íróval, Bauer Barbara íróval, de helyi írók is bemutatkoznak legújabb köteteikkel, Nagy Zsuka költő, Karádi Zsolt, Leda D’Rasi, a Boszorkánydinasztia-sorozat írónője, Gyuris Tibor, Sipos László, a Jósa András Múzeum legújabb köteteit is ajánlják a múzeum munkatársai. A meghívott vendégekkel helyi, megyebeli írók, költők, irodalomtörténészek beszélgetnek majd: Gerliczki András irodalomtörténész, Oláh András költő, Kováts Judit író, Babosi László irodalomtörténész, Erdei-Nagy Ibolya műsorvezető, szerkesztő. Nem maradhat el Ésik Sándor „Olvassunk tárcát!” c. blogjának felolvasóórája sem, és természetesen a helyi folyóiratok, a Vörös Postakocsi, a Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle, valamint a szatmárnémeti Sugárút folyóirat legújabb számainak bemutatója sem. A 2017 nyarán a könyvtár által elindított KamaszTErasz elnevezésű, fiatal, tehetséges írópalántákat összefogó műhely és alkotói (Magyar Boglárka, Tóth Virág, Barkóczi Eszter, Sára Zsuzsanna) – melyet Nagy Zsuka és Béres Tamás vezet – is pódiumra lépnek.

Koncertek is a programban

Az irodalom, a könyv és az olvasók ünnepe fesztiváljellegét erősítik a kitűnő zenei koncertek, fellép a Karma­pirin együttes, a carPEDIGnem zenekar, és a 4 for Dance tánccsoport műsora zárja a Szabadság téri programokat. Mindemellett kedvezményes könyvvásár is várja az olvasókat.

A könyvhét június 17-én folytatódik tovább a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban, majd pedig a Tiszavirág tanyahajón Vásárosnaményban.