Jubileumi tanévnyitó és LEGO teremátadó az Eötvös Gyakorló Iskolában
Fotó: Szarka Lajos

A Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskolája és Gimnáziuma önálló működésének 50. évében jubileumi tanévnyitót tartott hétfőn. Az ünnepi eseménysorozat nyitánya a LEGO Módszertani Terem átadása volt. 

Mi a LEGO-nál hiszünk a játékos tanulásban, az élményalapú tanításban. Hiszünk abban, hogy a tanítás, az oktatás lehet vidám, lehet könnyed, és bízunk abban, hogy ez a terem ehhez hozzá tud járulni. Az élményalapú oktatás kifejezetten hatékony abból a szempontból, hogy azokat a kompetenciákat, amikre a mai világban szükség van, illetve a munkaerőpiacon szükségünk van – ezek az ún. XXI. sz. kompetenciák -, mint a kommunikáció, az együttműködés, a kritikus gondolkodás, ezeket tudja hatékonyan fejleszteni.

Ezekkel a gondolatokkal kezdte az avatóünnepséget Nagy István, a LEGO Educatio képviselője, majd az élménypedagógia kapcsán idézte Komáromi István igazgató, hogy a fogalom nem új keletű, hiszen már az 1976-os Pedagógiai Lexikon is említi, mint reform pedagógiai irányzatot.

A házigazda szimbolikus jelentőségűnek nevezte az iskola innovatív szellemiségéhez illő üvegablakos, átlátható ajtajú terem átadását a nagy múltú iskola életében.

Komáromi István, a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium igazgatója elmondta:

Az intézmény, illetve jogelőd intézményei 1970. szeptember 1-jén nyitották meg a kapuikat, és azt követően immár 50 esztendő telt el, és ez egy kerek jubileum. Úgy gondoltuk, hogy ennek az évfordulónak adózunk azzal, hogy egy olyan tanévnyitó ünnepélyt szervezünk, ahol mind az 1150 diákunk, mind a 110 pedagógus, és aki tehette az adminisztratív - technikai dolgozók köréből is részt vett ezen a programon. Ez a fenntartónk, a Nyíregyházi Egyetem Kodály Zoltán Kulturális Központjában volt.

Progresszív dolog a hagyományos módszertan helyett az élmény alapon működő tanítás, mely nem csak a diákok számára eredményes, de ösztönzi a pedagógusokat is. Ezért rendeztek be oktatási stúdiót tavaly a Nyíregyházi Egyetemen is.

Halkóné Dr. Rudolf Éva önkormányzati képviselő kiemelte:

Nemrégiben voltunk szemtanúi, résztvevői annak az eseménynek, amikor a Nyíregyházi Egyetemen került átadásra az úgynevezett LEIS Stúdió, ami azt szolgálja, hogy az egyetemen tanuló tanító és tanár szakos hallgatók megismerkedjenek az élményalapú oktatással a LEGO eszközökön keresztül, és a mai napon pedig a NYE Gyakorló Iskolájában egy kisgyermekek számára nyitott, az oktatás szempontjából használható, élményközpontú terem került átadásra.

Ezzel nyilvánvalóan folytatódott a LEGO, illetve az oktatással foglalkozó cégei és a Nyíregyházi Egyetem, valamint Gyakorló Iskolájának szoros együttműködése. A tantermet a felsőoktatási intézmény alakította ki, de az eszközök és a díszítés már a cég terméke, melyet láthatóan örömmel fogadnak a gyerekek.

Kapcsolódó galéria

LEGO tanterem az Eötvös iskolában