Jubilált a Nyíregyházi Állatpark
Fotó: Szarka Lajos

Özönlöttek a hétvégén a látogatók a születésnapját ünneplő Nyíregyházi Állatparkba. 25 éves a SóstóZoo, ebből az alkalomból szombaton állati jó programokkal várták a vendégeket, a Hotel Pangeában pedig ünnepséget tartottak.

Tömegek ünnepeltek szombaton a Nyíregyházi Állatparkkal, a verőfényes napsütésben szinte özönlöttek a látogatók Sóstóra. Huszonöt éves a park, s ebből az alkalomból állati jó programokkal várták a vendégeket. Volt fehér tigris, maláj tigris és szumátrai tigris látványetetés, ázsiai elefánt fürdetés és kígyósimogatás is. Ünnepelni pedig volt mit, hiszen tavaly 430 ezer látogatót fogadott, kategóriájában pedig háromszor is Európa legjobbjává választották. A Hotel Pangeában tartott ünnepségen fotókon és bejátszásokon is felvillantották az elmúlt 25 év legszebb pillanatait, sőt, videóüzenetben kívánt boldog születésnapot több híresség, úgy mint például Majka, Liptai Claudia és Dobó Kata, valamint a világ számos országának állatkert-igazgatói is elküldték jókívánságaikat az éteren keresztül.

Lutter Imre műsorvezető-előadóművész felidézte azt az 1996-os szentestét, amikor Gajdos László igazgató Hollandiából megérkezett Elekkel, s a hóesésben elmesélte az oroszlánnak, hogy egyszer itt egy nagy állatkert lesz, zsiráfokkal, elefántokkal. Az elmúlt 25 év pedig bizonyította, hogy mindez valóra vált, sőt, sikertörténet lett belőle. Folyamatosak a fejlesztések, rendszeresen kölykök születnek és többször is Európa legjobb állatparkjává választották.

Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatója kiemelte, a sikertörténetet a látogatottsági adatok is igazolják.

– Információnk szerint 2021-ben 430 ezer látogatót fogadtak. Ez a szám, ez a magas látogatói szám pedig jelentős mértékben hat Nyíregyháza és a térség turizmusára. És gondoljunk bele, hogy az elmúlt évben ez azért mégiscsak egy pandémia által sújtott időszakban történt.

Az igazgató arról is beszámolt, hogy a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján 2021-ben a szálláshelyek közel 105 ezer vendéget és 338 ezer vendégéjszakát regisztráltak Nyíregyházán, amellyel a megyeszékhely 15. volt az ország településeinek szálláshelyi vendégéjszaka szám szerinti rangsorában. A szálláshelyi bevétel pedig meghaladta a 3,5 milliárd forintot. Ehhez pedig a Nyíregyházi Állatpark, mint turisztikai vonzerő is hozzájárult. Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos szerint azonban a park sikere túlmutat a turisztikai jelentőségén.

– Hiszen mindaz, amit itt, a Nyíregyházi Állatkertben megvalósítanak, már régen túlmutat pusztán a turisztikai jelentőségén. Fontos üzenete és tanítása van. A magyar állatkertek, amelyek közt élen jár a nyíregyházi, ma már európai állatvédelem élharcosainak is tekinthetőek.

Kiemelte, hogy az itt élő több mint 500 fajnak biztosítják az eredeti élőhelyüknek megfelelő környezetet és körülményeket. Magas szintű prevenciós és oktatási programokat látnak el és élen járnak a fajmegmentési akcióban is. A Hotel Pangeában tartott ünnepségen dr. Kovács Ferenc polgármester rámutatott, a Nyíregyházi Állatpark nemcsak a megyeszékhely, hanem az egész megye ékköve lett.

– Az állatpark nemcsak Nyíregyháza, de mondhatom, a megye ékköve, első számú turisztikai attrakciója lett. Láthattuk, hogy szakmailag milyen rangot vívott ki magának, az egész világon, háromszor nyerte el az Európa legjobb állatkertje címet saját kategóriájában és legalább annyira fontos, hogy a közönségdíjat is, mert a látogatószám volt 600 ezer fölötti is, és azt gondolom, hogy reális az az elképzelés, hogy szintet ugorva, egy nagyobb kategóriát is megcélozzon. Ez egy óriási dolog lenne természetesen.

A városvezetés mindig is a park mögött állt, és főként az utóbbi tíz évben a kormány is, ennek köszönhetően folyamatosak a fejlesztések és az egyedi attrakciók tette hozzá. A siker mögött pedig ott állnak a város cégei, vállalkozói is. Gajdos László több kollégája munkáját ajándékkal köszönte meg, de mint mondta, itt mindenki fontos láncszem, mindenkire szükség van ahhoz, hogy sikeresek lehessenek.

– Képzeljék el, hogy minden képviselő-testületben a Nyíregyházi Állatparkkal kapcsolatos témák mindig egyhangú döntéssel mentek át. Azt hiszem, hogy ez sokat megmutat abból, hogy ezt a parkot, ezt az ötletet minden nyíregyházi magáénak érez, mindenki igyekszik melléállni és segíteni, és ezt nagyon köszönöm.

A park sikertörténete folytatódik, hiszen idén is az első számú turisztikai attrakció Nyíregyházán, ahol a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint a 2022-es nyári időszak is kedvezően alakul. A nyár első két hónapjában közel 100 ezer vendégéjszakát regisztráltak, ami 17%-kal több mint a tavalyi év azonos időszakában.

Kapcsolódó galéria

Jubilált a Nyíregyházi Állatpark