Józsa Imre õsztõl Nyíregyházán játszik
Hûvösvölgyi Ildikó, Kautzky Armand és Oszvald Marika után újabb sztárfellépõi voltak vasárnap a XXIV. Mandala Nyárnak: Vándor Éva és Józsa Imre.

 Az Oscar címû megunhatatlan vígjátékkal szórakoztatták a szépszámú publikumot mûvésztársaikkal együtt, akik közt felfedezhettük a Móricz Zsigmond Színház egykori tagját, Juhász Györgyöt is. Az elõadás elõtt beszélgettünk a Jászai Mari-díjas Józsa Imrével, akit sokan Petõfiként ismertek meg hajdan egy hatrészes tévéfilm jóvoltából, vagy éppen láttak A nagyenyedi két fûzfában, a Magyar vándorban, a Szomszédokban avagy a Lindában. Orgánuma Nicolas Cage vagy Chevy Chase magyar hangjaként is közismert. Elõször arról faggattam, mit szól a szokatlan helyszínhez.

 

Jópofa a múzeumfalu miliõje

 

– Múzeumfaluban még sohasem léptem fel. A történet helyszíne egy gazdag szappangyáros lakása. Itt tágas a hely, de elõfordult már, hogy a díszlet felét segítõink fel sem tudták rakni a színpadra. Ettõl függetlenül ott is megélt a darab, csak kicsit szorosabban közlekedtünk egymás mellett.

A darab filmes adaptációi sokunk kedvencei, hiszen ki ne emlékezne a Funes, illetve Sylvester Stallone fõszereplésével bemutatott vígjátékokra, de a most látott színpadi verzió talán még ezeknél is mókásabb. Ezt igazolja az, hogy 2011-tõl játsszák az Oscart. A siker titka, mint elmondta, hogy remek a szövegkönyv, nagyon szeretik a szerepüket, s tudják, hogyan kell egy ilyen remek darabhoz hozzányúlni, hogy sikeres legyen. Jutalomjáték ez számára, de nagyon fárasztó, hiszen szakadatlan a pörgés attól kezdve, hogy bejön a színpadra. Nagyon „komolyan” játsszák, senki „nem dobja el” a poénokat, pontosan megoldják azokat. A Hadart Színházi Társulás keretén belül adják elõ, melynek vezetõje Háda János, aki egyben a darab rendezõje.

 

Õsztõl Nyíregyházán is játszik

 

– Szép emlékek kötnek Nyíregyházához. Szerepeltünk itt a Balfácánt vacsorára címû darabbal, s alakításomért a 2003-as VIDOR Fesztiválon a legjobb férfi mellékszereplõ díját kaptam meg. De nemcsak a siker miatt emlékezetes számomra mindez, hanem a sóstói fürdõben eltöltött három nap is élménydús volt. Márciusban felhívott a születésnapomon régi kedves ismerõsöm, Schlanger András, a Móricz Zsigmond Színház igazgatója, akivel elbeszélgettünk. Néhány héttel késõbb megkérdezte, lenne-e kedvem egy szerepet eljátszani Nyíregyházán. Elõször kicsit megrettentem, mert van egy hároméves kislányom, aki szeptemberben kezd óvodába járni, s így is keveset vagyok vele.

Az Operettszínházban emiatt egy kivételével le is mondta a szerepeit. A József Attila Színházban – amelyiknek korábban a tagja volt – szintén egyetlen darabban lép fel most már, bár más okok miatt. Ezt azért tartotta meg, mert egy 17 éves „házasság” köti a Balfácánt vacsorára címû darabbeli feleségeihez: Kern Andráshoz és Koltai Róberthez, s nagyon szeretik játszani. Színészi feladata így is bõven akad. Mielõtt elvállalta a nyíregyházi vendégjátékot, Schlanger András megígérte neki, hogy nagyon körültekintõen egyeztetnek a többi játszóhelyével, például a budapesti Játékszínnel, gondosan szervezik az itteni próbáit, elõadásait.

– Nyíregyháza engem eddig dédelgetett. Remélem, akkor is fog, amikor elkezdõdnek augusztus végén az itteni nagyszínpadon a Dollárpapa próbái, október elején pedig az elõadások!
A Mandala Nyár következõ elõadása augusztus 1-jén 21 órától lesz a múzeumfaluban, ahol az Apácák címû musicalt tekinthetik meg az érdeklõdõk Voith Ági fõszereplésével.

Sz. Kántor Éva

Az Oscar című előadásra sokan voltak kíváncsiak. További fotókért katt ide!

XXIV. Mandala Nyár augusztusi programja:
augusztus 7. – Móricz Zsigmond–Kocsák Tibor–Miklós Tibor: Légy jó mindhalálig, musical 2 felvonásban
augusztus 9. – Négyszögletû Kerek Erdõ, mesejáték
augusztus 14. – Marc Camoletti: Félrelépni tilos!, vígjáték 2 felvonásban
augusztus 16. – Mágnás Miska, operett
augusztus 28. – Vadnai–Márkus–Harmath: A csúnya lány, operett három felvonásban, 5 képben