Jósavárosi farsang szombaton – Élő zenés kísérettel vonulnak majd át a városrészen

Élő zenével, néptáncosokkal és különböző zajkeltő eszközökkel vonulnak át a Jósavároson a farsangi rendezvény résztvevői. A felvonulás a Szent Imre gimnázium előtt délután három órakor indul február 26-án, szombaton. A télűző menethez bárki csatlakozhat, a szervezők mindössze annyit kérnek, valamilyen álarcban vagy jelmezben érkezzenek a helyszínre.

Szerda délelőtt még a megszokott csendesség jellemezte a Jósavárost és az Ungvár sétányt, a télűző farsangi felvonulók ezt a szakaszt is felverik majd szombat délután. Minden évben vízkereszt után kezdődik a farsangi időszak, idén egészen március 2-ig tart. Ezekben a hetekben különböző mulatságokat, bálokat, felvonulásokat szerveznek a hagyományok szerint. Nincs ez máshogy Nyíregyházán és a megyében sem. Pár hete például a panyolai télűző rendezvényen vendégeskedett a Sóstói Múzeumfalu, múlt héten pedig a disznótoros fesztiválnak és a böllérversenynek biztosított otthont a skanzen.

Felvonulás a Jósavárosban

A farsangi programok pedig még nem értek véget városunkban, idén első alkalommal egy különleges felvonulást szerveznek a Jósavárosban február 26-án, szombaton délután 3 órától.

Több helyszínen megállva, több helyszínt bejárva itt, a Jósavárosban, ugyanide érkeznénk vissza, ahol a program végén az elmaradhatatlan kiszebábégetéssel, az itt jelenlévőkkel eltemetnénk a telet és közösen tudnánk várni a tavaszt és a jobb időt. A program úgy néz majd ki, hogy három órakor találkozunk a Szent Imre előtti területen itt, a körforgalomban, megindulnánk a Gádor Béla – Korányi tömbbelsőbe, ahol van egy játszótér, itt megállunk. A felvonulást néptáncosok kísérik, az Igrice és a Mákvirág néptáncegyüttes gyermekcsoportjai, mindenki beöltözve különböző jelmezekbe, hangosan felverve a Jósavárost indulunk meg” – nyilatkozta Nagy Szabina önkormányzati képviselő.

Megállóhelyek

A tánc mellett egy-egy népjátékot is előadnak majd a résztvevőknek. A tervezett megállók között van még az Ószőlő utca – Csaló köz sarka, a Május 1 tér – Garibaldi tömbbelső és a Robinson domb is. Különlegességnek számít, hogy egy ilyen felvonulást szervezzenek a panelrengetegben, nem volt még rá korábban példa, tette hozzá a képviselő. A télűzőket a Bakos Zenekar élőben is kíséri majd végig az állomásokon.

Álarcos télűzők

Mindenképpen szeretnénk, hogy akik idelátogatnak, legalább egy álarcot feltennének. Nagyon fontos lenne, hogy akár a szatmári és nyírségi hagyományokat őrizve, olyan ruhákba öltöznének be, amelyek ezt képviselik. Medvének, gólyának, báránynak is be lehet öltözni, de bármibe, amibe a kedvük tartja. Természetesen az idő nem biztos, hogy olyan lesz, hogy elég csak a jelmezt viselni, érkezzenek olyan jelmezben, amit kabátra is fel lehet venni, egy kis arcfestés, egy kis dekoráció, így meg tudunk indulni és vonulni” – tette hozzá Nagy Szabina.

További meglepetések

A helyi iskolák diákjai a Jósavárosi Művelődési Házban már csütörtökön elkezdik a zajkeltő eszközök készítését, ebben a Sóstói Múzeumfalu szakemberei segítenek. Bár Nagy Szabina önkormányzati képviselő részletesen beszámolt a programról, ezen kívül is lesz még meglepetés a felvonuláson, így érdemes lesz csatlakozni a télűzőkhöz szombat délután. A szervezők célja, hogy minél több embert megszólítsanak és egy jó hangulatú délutánt szervezzenek a Jósavárosban.