Jól fogytak a decemberi elővételben az idei országos éves e-matricák

Jól fogytak a decemberi elővételben az idei országos éves e-matricák

A matricák beszerzésére biztosított több idő enyhíti a korábban január végén kicsúcsosodó vásárlási rohamot. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-vel együttműködve folyamatosan igyekszik könnyíteni a matricákhoz való hozzájutás feltételeit.

A 2017. decemberi adatokhoz képest jelentős növekedés mutatható ki az eladott országos jogosultságok darabszámában. Az előző évhez képest 18 százalékkal több, tehát a 37 ezer helyett közel 44 ezer országos éves e-matricát vásároltak a járművezetők a decemberi előértékesítési időszakban. Az előértékesítésben elkelt termékekből a tavalyelőttit 12 százalékkal meghaladó, 2,3 milliárd forintos bevétele származott a költségvetésnek.

Az országos éves jogosultságok ára hetedik éve változatlan, a megyei matricák a 2015-ös bevezetés óta a rendkívül kedvező, 5000 forintos áron szerezhetőek be. A gyorsforgalmi hálózat lendületes bővítésének köszönhetően ugyanakkor az e-matricákkal egyre több magas szolgáltatási színvonalú útszakasz vehető igénybe. Mivel a tavalyi éves matricák 2019. január 31-ig használhatóak, még közel egy hónap áll a hazai díjköteles utakon gyakran közlekedők rendelkezésére az új jogosultságok beszerzésére.

Autópálya matricát online is lehet vásárolni, ennek számos előnye van: sorban állás nélkül a nap bármely szakában megválthatjuk az úthasználati jogosultságot; elektronikus formában értesítést kaphatunk a matrica érvényességének kezdetéről és végéről, ezzel is minimalizálva a véletlen figyelmetlenségből adódó bírságok esélyét.

Flották számára is kényelmes lehet ez a megoldás: az ügyintézés nagyobb járműpark esetén is egyszerű, hiszen a vásárlás egyösszegű átutalással intézhető. A közelmúltban bevezetett újdonság, hogy az átutalás tranzakciós díja 0 Ft, és akár regisztráció nélkül is vásárolhatunk.


Dér Vivien