Jól fogynak az országos és megyei e-matricák

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére elérhető kényelmi szolgáltatás lehetővé teszi, hogy az autósok az érvényességi idő kezdete előtt megvásárolják gépjárművükre a következő évre szóló úthasználati jogosultságukat. Mivel a 2018-ra váltott országos és megyei változatok 2019. január 31-ig használhatóak, az új matricák beszerzésére két teljes hónap áll rendelkezésükre a hazai díjköteles úthálózaton gyakran közlekedőknek.

Jól fogynak a már december elseje óta megvásárolható 2019-es éves országos és megyei e-matricák. A hónap első felében a tavalyi 19 ezer darabhoz képest már 23 ezer kelt el belőlük.

Fontos tudnivaló, hogy az elővásárolt matricák érvényességének kezdete 2019. január 1-je, nem pedig a vásárlás napja vagy egyéb más nap, így ezek a jogosultságok idén még nem használhatóak. Az érvényesség vége pedig 2020. január 31-e, így összesen 13 hónap érvényességi idővel számolhatnak az elővásárló autósok. A kényelmi szolgáltatás több időt biztosít a vásárlásra,
megkönnyíti az éves jogosultságok beszerzését. Az autósok elkerülhetik az év eleji sorban állást az értékesítési pontokon.

Autópálya matricát online is lehet vásárolni, ennek számos előnye van: sorban állás nélkül vásárolhatunk a nap bármely szakában, elektronikus formában értesítést kaphatunk a matrica érvényességének kezdetéről és végéről, ezzel is minimalizálva a véletlen figyelmetlenségből adódó bírságok esélyét.

Flották számára is kényelmes lehet ez a megoldás: az ügyintézés nagyobb járműpark esetén is egyszerű, hiszen a vásárlás egyösszegű átutalással intézhető. Idén bevezetett újdonság, hogy az
átutalás tranzakciós díja 0 Ft, és akár regisztráció nélkül is vásárolhatunk.

Az országos éves jogosultságok ára hetedik éve változatlan, a megyei matricák a 2015-ös bevezetés óta a kedvező, 5000 forintos áron szerezhetőek be. Az időalapú termékek díjai előreláthatóan 2019-től sem módosulnak.

Horváth Kíra

(Fotó: internet)