Jól érzik magukat a fókák

A megemelt napi haladag egy részét fogyasztja Böbe, a Nyíregyházi Állatpark egyik borjúfókája. Gondozói a téli időszakban megemelték az egyszerű vezényszavakat is megértő állat és társai napi fejadagját azért, hogy vastag zsírréteg képződjön a bőrük alatt. A borjúfókák ezzel a hatásos módszerrel védekeznek a hideg ellen.

 

6 kiló makréla és hering

 

Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője elmondta, fel kell készíteni őket erre a zimankós időszakra. Ezt azzal szemléltette, hogy nyáron naponta két kiló tengeri halat kapnak, amit folyamatosan emelnek, így télen naponta már hat kilót esznek makrélából és heringből.

 

Négy borjúfóka Nyíregyházán

 

A borjúfókák az Atlanti- és a Csendes-óceán északi vidékéről származnak, így nem idegen tőlük a mostani időjárás. Igazán jól a tíz nappal ezelőtti -18 fokos hidegben érezték magukat, amikor jégtáblák között úsztak és a lékekből bukkantak elő.

További képekért kattintson a fotóra!

A Nyíregyházi Állatparkban jelenleg egy ivarérett hím és három nőstény szórakoztatja a látogatókat. Közülük Barack itt látta meg a napvilágot még 2011. július 19-én. A gondozók abban reménykednek, hogy Beni, a fókafiú a hamarosan kezdődő párzási időszakban udvarolni kezd a lányoknak és nászukból 11 hónap vemhesség után újabb borjúfóka születik majd az Európa-szerte híres állatparkban. Érdekesség, hogy ez a faj élete háromnegyede részét a vízben tölti, mégis a szárazföldön hozza világra kicsinyét.

 

Esetlenek a szárazföldön

 

Az állatok márványos, szürkés szőre kitűnő álcázást biztosít számukra, áramvonalas testük pedig a vízi életmódhoz alkalmazkodott. Orrnyílásaik zárhatóak, fogaik pedig a síkos zsákmány megfogására alkalmasak. Természetes élőhelyükön naponta akár 50 kilométert is megtesznek azért, hogy megfelelő táplálékot találjanak maguknak. A szárazföldön igen esetlenül mozognak, mert a talajon mellső uszonyaik nem segítik őket a helyváltoztatásban, és a hátsó végtagjaikat sem tudják maguk alá hajlítani, ellentétben az oroszlánfókákkal.

ME.

(Fotó: Szarka Lajos)