Jogtalan a 10 ezer forint

Még 2013 augusztusában likviditási gondokra hivatkozva egyszeri 10 ezer forint befizetését rendelte el a lakásszövetkezet valamennyi, a kezelésében lévő társasházi lakás esetében. Az 5200 tagot érintő követelést a tisztességesen fizető lakók jogtalannak érzik, a szervezet gazdálkodásában látják a problémát. Demeter Sándorné, házbizottsági elnök azt nyilatkozta: – Mi, a közös költséget tisztességesen fizetők úgy érezzük, hogy nem mi okoztuk a likviditási problémát, azt a szövetkezet gazdálkodásában kell keresni. Mi tisztességesen fizetünk, végezze el ugyanígy a munkáját a szövetkezet vezetése is, akiben megbíztunk, s ezzel a bizalommal sajnos visszaélt.

 

Elegendő vagyon?

 

A helyzet tisztázása érdekében a lakók a Nyíregyházi Bírósághoz fordultak. Az eljárás során megvizsgálták a szövetkezet vagyonát, valamint hitelfelvételeit is. A vonatkozó törvény értelmében ugyanis a társaság vagyonával felel a tevékenységéből eredő tartozásaiért. Pótdíjfizetést pedig kizárólag két esetben rendelhet el, ha veszteséges, vagy ha csődhelyzetben van. A vizsgálat során bizonyítást nyert, hogy a Lakszöv vagyona elegendő lett volna a tartozások fedezésére, sőt jóval meghaladta azokat. Az elsőfokú bíróság azonban a felperesek által benyújtott keresetet nem találta megalapozottnak, így azt, ítéletével elutasította.

 

Jogerős ítélet

 

A jelentős számú lakóközösség jogorvoslat reményében a Debreceni Ítélőtáblához fordult. Dr. Bacsa Judit ügyvéd, a lakók képviselőjeként elmondta, egy nagyon jelentős elvi kérdésben jogerős ítélet született. A másodfokú ítélet kijelentette, nincs jogalapja sem a követelésnek, sem a pénz megtartásának. Jogszabálysértőnek minősítette a 10 ezer forintos pótdíjfizetésre vonatkozó rendelkezést, amely egyúttal megsértette az egyenlő bánásmód elvét is. Mindezek mellett a Lakszöv későbbi pótdíjfizetésre vonatkozó további rendelkezéseit is hatályon kívül helyezte. A döntés nem rendelkezik a pénz visszafizetésére vonatkozóan, ugyanakkor a Lakszöv jóváírja a 10 ezer forintot azoknak, akik már befizették, akik pedig nem, azoknak törlik a kötelezettséget. A jogerős ítélettel szemben a lakásszövetkezet rendkívüli perorvoslatért a Kúriához fordul.

Piszár Tünde