Jobb ma egy ház, mint holnap egy lakás?

A már 27 éve ingatlaneladással és -kiadással foglalkozó Holló Judit, az Ella Ingatlaniroda vezetője az elmúlt időszakban segített egy négygyermekes családnak, hogy eladják belvárosi, száz négyzetméteres lakásukat, majd azt egy olyan házra cserélhessék alacsonyabb áron Budapest vonzáskörzetében, amelyben négy hálószoba, két nappali és két fürdőszoba is van. Így lett két szobából négy.

Eladják a lakásukat, abból kifizetik a hitelt, amit korábban felvettek, és még így is egy gyönyörű házban fognak élni. Vállalják az utazást, mert nem akarnak hatan két szobában lakni. De miért is kellene, ha van más lehetőség is.

– tette fel a kérdést Holló Judit.

Egekben az árak

Pest belvárosában és Budán mindig drágábbak voltak az ingatlanok, de az utóbbi három évben még inkább megszaladtak árak. A pesti kerületekben – így az V., VI., VII., VIII., IX. vagy a XIII. kerület belvároshoz közelebb eső részein, továbbá az Andrássy és a Podmaniczky úton nagyjából 5-600 ezer forintos négyzetméterenkénti áron kelnek a lakások. Ez pedig az albérletárakban is meglátszik.

Négy éve, a kisebbik fiamnak találtunk egy minigarzont, akkor negyvenötezer forint volt a lakbér. Azt mondtam neki, hogy ennyi pénzért lehet valamivel nagyobbat, kicsivel szebbet, jobbat találni. Most, négy évvel később, nagyon baráti áron 75 ezer forintot fizet. És ez tényleg nagyon baráti ár. Most azt mondanám neki, hogy eszébe se jusson onnan elmozdulni, hiszen az árak a csillagos égik emelkedtek.

– mondta Holló Judit.

Budán az I., II., III., XII. és a XI. kerület belső részein, illetve Békásmegyerig hozzávetőlegesen 500 ezer forintba kerül egy lakás négyzetmétere. A panelplusz programnak köszönhetően a lakások eladása jól megy, mert könnyen ki lehet adni őket. A bérleti piac nagyon jó, ez azt jelenti, hogy egy átlagos, másfél szobás kiadó lakást százezer forint alatt nem lehet találni.

Hogy ez meddig tart, azt senki nem tudja.

– tette hozzá.

Holló Judit elmondta, hogy a lakásoknál magasabb a négyzetméterenkénti ár, például egy, az I. kerületben található, nem túl jó adottságokkal rendelkező lakás négyzetméterenkénti ára 6-700 ezer forint között mozog.

Ez aránytalan, de még így is elmegy a lakás.

– jegyezte meg. Hozzátette, ha jobb a kilátás, jobbak a kondíciók, akkor már 700 ezer forint alatti négyzetméterenkénti áron nem lehet lakást találni az I. kerületben.

Kényelmesebb és gazdaságosabb lehet a családi ház

A családi házak esetében a külső kerületekben stabilak az árak, nem figyelhető meg áremelkedés.

Ha az ember lakhatási célra vásárol ingatant, jobban jár családi házzal egy peremkerületben, mint egy új építésű, kisebb lakással. Nagyobbak a terek, nagyobb a kényelem.

– magyarázta.

Holló Judit hozzátette, nem csak Budapest külső kerületeiben, Érden, Monoron, Dabason is jó áron lehet családi házakat vásárolni.

Szentendre felé haladva egy 120 négyzetméteres házat 30 millió forint körül már lehet találni. Ezért a pénzért Budapesten kétszobás lakást kap. Ezt jól ki lehet adni, mert nagy a kereslet, befektetésnek jó.

– magyarázta.

A lakóhely is státuszszimbólum

A III. kerületben az átlagnál drágábban lehet eladni a családi házakat. Csillaghegyen például a dunai oldal jóval felkapottabb, a HÉV-től balra, a régi családi házas részeken olcsóbban lehet házat venni. Itt 30-40 millió forintba kerül egy ingatlan, dunai oldalon viszont 50 millió forint alatt nem lehet családi házat venni. Azonban kifelé haladva, Békásmegyer, Budakalász, Pomáz környékén olcsóbbak a házak, Szentendrén pedig megint csak drágább.

Attól is függ, hogy a településnek milyen státusza van.

– jegyezte meg a szakértő.

Pestszentlőrincen és Pesterzsébeten is érdemes körülnézni, ha kényelmes családi házat keresünk. Ezeken a helyeken ugyanis nincs akkora kereslet a kiadó ingatlanokra, mint a belsőbb részeken, kivéve Mátyásföldön vagy Sashalmon, ahol az egyetemek miatt sokan keresnek kiadó lakást.

Hozzátette, ennek egyszer nyilván vége lesz, de már jó ideje ez a tendencia érzékelhető az ingatlanpiacon. Holló Judit úgy látja, főleg azért alakulhatott így a helyzet, mert az emberek nagyrészt ingatanba fektetik a pénzüket, azért, mert nagyon jó a visszatérülési idő, nagyjából 15-20 év alatt megtérül egy lakás ára.

 

Forrás: hirado.hu