Jó ütemben halad a nyugati elkerülő út építése - Tehermentesíti Nyíregyháza forgalmát

Jó ütemben halad a nyugati elkerülő út harmadik, befejező szakaszának építése. Jelenleg a 38-as számú főút csomópontjában a körforgalmat alakítják ki, és már folynak a nyírszőlősi úti körforgalom előkészítésének munkálatai is.

A nyugati elkerülő három üteme hazai forrásból, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, összesen 16 milliárd forintból valósul meg. Az építkezést helyszíni bejáráson tekintette meg Dr. Kovács Ferenc polgármester.

Fotók: Kohut Árpád

A nyugati elkerülő út harmadik, befejező szakaszának alapkövét az elmúlt év márciusában tették le és a beruházás a tervek szerint ősszel befejeződik. Ezzel a közel 10 kilométeres, két nyomvonalú, 2x1 sávos szakasszal válik teljessé a megyeszékhely nyugati elkerülője, mentesítve a belvárost a nehézgépjármű forgalomtól.

Fotók: Kohut Árpád

Az építkezést helyszíni bejáráson tekintette meg Dr. Kovács Ferenc polgármester. Hangsúlyozta:

A nyugati elkerülő szakasz stratégiai jelentőségű fejlesztés volt Nyíregyháza számára. A környezetterhelés és a forgalom csökkentése mellett megnyílik egy olyan gazdaságfejlesztési terület, amely Kelet-Magyarországon egyedülálló autópálya-összeköttetéssel rendelkezik.

A polgármester fontosnak tartotta megemlíteni, hogy

ezt a beruházást 2010 előtt többször is megígérte a szocialista kormány és városvezetés, majd egy döntéssel 2025 utánra tolták. Ezzel szemben az idei megvalósulással a város befektetési szempontból is egyre vonzóbb lesz, tovább tudják fejleszteni azt az új ipari parkot, ahol a LEGO már dolgozik, a modern infrastruktúrához modern befektetők is jelentkezhetnek, új munkahelyeket teremthetnek.

A befejező szakasz 80 százalékos készültségű

Kiss Boglárka a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szóvivője a projektről elmondta,

a jelenlegi közel 10 kilométeres szakasz megvalósítása 80 százalékos készültségben zajlik, melyben szerepel a 38-as főút csomópontjában egy körforgalom megépítése, ott jelenleg az aszfaltozási munkákat végzik forgalomkorlátozás mellett.

Fotók: Kohut Árpád

A fejlesztés keretében egy 68 méter hosszú, a vasúti keresztezést biztosító híd épül a Budapest-Miskolc-Szerencs-Nyíregyháza vasútvonal felett, amely már szerkezetkész állapotban van. Az aszfaltozás megkezdődött Nyírszőlős felé is, ahol hasonlóképpen körforgalmas csomóponttal zárják le a beruházást. A befejezés határideje a negyedik negyedév, a kivitelezők jól haladnak a munkákkal. A nyugati elkerülő út három üteme hazai forrásból, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, összesen 16 milliárd forintból valósul meg.

Kapcsolódó galéria

Nyugati elkerülő bejárása