Jó tanácsok a téli futáshoz a Mozaik Med Sportegyesülettől
Fotó: Mozaik Med

A tél és a hideg beálltával egyre többen hagyják abba a rendszeres futást a szabadban, pedig ebben az évszakban is megvannak a szépségei és előnyei. Többek között a csodálatos téli táj, a város fényei, amik ilyenkor hamarabb kirajzolódnak a korai sötétedés miatt. Továbbá friss levegőn edzhetünk, természetes talajon és természetes fényekben. Az alábbiakban jó tanácsok olvashatók a téli futásokhoz a Mozaik Med Sportegyesülettől. 

Nem kell „beszorulnunk” az ilyenkor zsúfolásig megtelt konditermekbe – vagy esetleg még oda sem, amennyiben az aktuális járványügyi szabályok ezt nem teszik lehetővé. A szabadtéri, egyéni sportolás azonban engedélyezett, így kiváló lehetőség a kondíció megtartására.

Tévhitek helyett technikák

Tévhit, hogy a téli időszakban való futás megfázást okoz. Ha betartjuk az írott és íratlan szabályokat, valamint a jó tanácsokat, akkor nem fogunk megbetegedni. Fokozottan figyeljünk oda a helyes légzéstechnikára, az orron beáramló levegő már melegen jut a tüdőbe. A rendszeresen szabadban futók szervezete pedig fokozatosan alkalmazkodik az egyre hidegebb időjáráshoz. A kialakuló betegségek a nem megfelelő felkészültségből adódhatnak. Gondolunk itt arra, ha valaki ilyenkor kezd el futni vagy nem az időjárásnak megfelelően öltözik fel.

Futóruházat

A leglényegesebb dolog az öltözködéssel kapcsolatban, hogy rétegesen öltözködjünk. A testtel közvetlenül érintkező darab, ami legalul van, az egy nedvességet elvezető technikai ruhadarab legyen. Semmiképp sem pamutpóló, ami magába szívja és magában tartja a nedvességet.
Futódzseki
A legideálisabb erre a célra kifejlesztett téli futódzseki. Ezek az időjárási viszonyokhoz vannak speciálisan kialakítva. Meleg anyaguk ideális futáshoz a hideg időben és légáteresztése a szellőzőnyílásoknak köszönhetően megfelelő, ezért az izzadságelvezetést biztosítják. Az olcsóbb minőségű esőkabátok nem engedik ki a nedvességet, így edzés végére nagyon vizesek leszünk, emiatt nagyobb a megbetegedés esélye.

Futónadrág

A futónadrágokból ebben az időben ajánlottabb a vastagabb viselet. A sportboltokban a nadrágok címkéjén fel vannak tüntetve, hogy milyen időre és hány fokig ajánlják. Érdemes ezeket figyelembe venni vásárláskor.

Sapka és kesztyű

Ezek télen a hidegben alap tartozékai a futóknak, hiszen a végtagjaink hűlnek ki a leghamarabb, amit ezek a ruhadarabok védenek. A csősál használata is ajánlott!

Téli futócipő

A téli futócipők melegebbek, vízállóak, bordázott talpúak és súlyuk nagyobb, mint egy nyári futócipőé. Ha nincs ilyen cipőd, attól ne maradj otthon, csak kevesebb időt tölts az edzéssel! Ajánlott, de nem kötelező!

Fejlámpa

A korai sötétedés és változékony terepviszonyok miatt ajánlatos ez is.

Az ideális ruházat

Az ideális ruházatban szabadba lépéskor még fázunk, de 5-10 perc után kellemes a közérzetünk. 2-3 réteg ruhadarab elegendő, ha azok megfelelő minőségűek. Alulra technikai nedvességet elvezető felső/póló, polárpulóver és jó minőségű téli futódzseki.

Bemelegítés

Sokkal alaposabb legyen, mint a nyári időszakban, mivel a melegebb hőmérsékletnek köszönhetően akkor gyorsabban melegednek be az izmok. A téli időszakban sokkal nagyobb a sérülés veszélye. Ajánlott bemelegítő krém használata, ami segíti a vérkeringés felgyorsulását, de nem helyettesíti a bemelegítést.

Még néhány jó tanács

  • Az edzetlen szervezetnek nagy megterhelést jelent a hidegben való futás és hőmérséklet-csökkenés. Ezért fokozatosan szoktassuk hozzá magunkat a szabadtéri futáshoz.
  • Ne most dönts rekordokat! Ez egy alapozó időszak, amivel készülsz a tavaszi, nyári versenyszezonra.
  • Ha kimész futni, ne állj sokáig egy helyben. Mindig legyél mozgásban, ilyenkor kerüld a résztávos edzéseket pihenővel.
  • A futás utáni nyújtás ne sokáig történjen a szabadban. Érdemes plusz ruhadarabot magunkkal vinni az edzés utáni nyújtásra és ekkor felvenni.
  • A nyújtás fő részét érdemes otthon, a melegben befejezni és utána egy hengerezéssel lezárni az adott napi edzést.
  • Amilyen gyorsan tudunk, vegyünk meleg fürdőt és száraz ruhadarabokat magunkra.
  • -15 fokig ajánlatos kint futni a szabadban, szélmentes időben.
  • A folyadékpótlás ilyenkor is fontos! 

Ne feledd, a futást a jelenlegi járványügyi intézkedések mellett is biztonságosan űzheted!

Virtuális Futóverseny Nyíregyházán - Több távra lehet nevezni