Jetski Junior VB és EB futam a héten - 22 országból érkeznek versenyzők a megyébe

Ismét a Nyíregyháza melletti leveleki tavon rendezik a Jetski Európa-bajnokság és a Junior VB egyik futamát. 22 országból komoly mezőny érkezik, és helyi versenyzőknek is szurkolhatunk. 

2019-ben már a Nyíregyháza melletti leveleki tó volt a helyszíne a Jetski EB egyik futamának. A rendezés jól sikerült, így a nemzetközi szövetség idén is Szabolcsba hozta az egyik fordulót.

- Az idén már második alkalommal lehetünk házigazdák, sőt kibővült az EB Junior VB-vel is, így nagyon komoly mezőny érkezik, összesen 22 országból - mondta Mikucza Tamás főszervező.

A négynapos rendezvény megtartásához a nemzetközi szövetség szigorú előírásokat és szabályokat írt elő, emiatt a kiemelt sportversenyt nézők nélkül, zárt kapuk mögött bonyolítják le. Azonban a sport szerelmesei és az érdeklődők nem maradnak látványosság nélkül, az időmérő futamokat és versenyeket ugyanis élőben közvetítik majd. Nyíregyházi versenyzőknek is szurkolhatunk. Hársfalvi Gergely a legnagyobb kategóriákban indul. 

 150-el száguldanak

- A GP-1 és a GP-2 kategóriában indulok, előbbi a "Királykategória", ahol a legerősebb gépekkel indulhatunk, míg a GP-2 kicsit közelebb áll az alap jetskikhez, de ezek is tuningolt versenyhajók - mondta Hársfalvi Gergely versenyző.

A GP-1-es gépek 2 másodperc alatt gyorsulnak százra, és 150 km/óra a végsebességük. Fiatal tehetségek is vannak, akik ezúttal hazai környezetben szerepelhetnek. 

- Nem teher számomra, hogy hazai környezetben indulhatok, sőt, inkább motivál, hogy ott vannak rokonok, barátok. 2018-ban kezdtem el a jetskit, és szerencsére rögtön sikerült jó eredményeket elérni, és most is szeretnék a dobogó minél magasabb fokára felállni - tette hozzá Jászai Csongor versenyző. 

Több idő jutott az edzésekre

A koronavírus járvány miatt sok versenyt töröltek, és az egész szezont hat hétbe sűrítik bele. Így viszont jutott idő arra, hogy a versenyzők tréningezhessenek, és a technikát fejlesszék. 

- Több idő jutott az edzésekre, így úgy látom mindenki jó formában van. Ennek köszönhetően nehéz versenyre számítok, de szeretnék az élmezőnyben zárni - mondta Süli Csaba versenyző.  

A Jetski verseny csütörtökön ünnepélyes megnyitóval kezdődik, péntektől pedig indulnak a kvalifikációk, majd a futamok.