Jelzőlámpás lesz a nagykörúti balesetveszélyes csomópont

Újabb csomópontfejlesztés kezdődik, ezúttal a László utca – Belső körút forgalmas, balesetveszélyes kereszteződésben! – jelentette be múlt héten közösségi oldalán dr. Kovács Ferenc polgármester.

A László utca Szegfű utca felé vezető oldalában a már meglévő két egyenesen haladó sáv mellett egy önálló balra kanyarodó sávot építenek meg Örökösföld irányába, valamint a László utcán az egyenletes forgalomlefolyás biztosítása céljából a Belső krt. mindkét ágára egy kisívű jobbra kikanyarodást segítő lehajtó ágat alakítanak ki. A László utca – Belső körút csomópont minden ágán jelzőlámpás irányítás lesz. A tervezett csomópont több ágán gyalogos-átvezetést építenek. A csomópont kiépítésével összefüggő beavatkozási területeken a járdák és gyalogos-átvezetések akadálymentesítése is megtörténik.
 

Örökösföldi kereszteződések

Ez a beruházás a „Kerékpárút és csomópont fejlesztés Nyíregyháza területén II. ütem” című pályázati program kivitelezésének folytatása, melyre Nyíregyháza MJV Önkormányzata bruttó 821,89 millió forint, 100 százalékos, vissza nem térítendő támogatást nyert. Ennek részeként készült el korábban a Család utca – Belső körút körforgalmú csomópont és a Család utca – Szalag utca körforgalmú csomópont.

 

Kerékpáros fejlesztések

Ugyancsak ennek elemei voltak kerékpáros fejlesztések a város több pontján: a Kemecsei út – Vénusz utcai csomópontban gyalogos-átvezetés a Fürdő utcáig, továbbá a Korányi F. utcai gyalog- és kerékpárút vasúti átvezetésétől a vasúttal átellenes oldalon való tovább vezetése a Fürdő utcáig. A Blaha Lujza sétányon meglévő kerékpárút folytatásaként önálló gyalog- és kerékpárút épült a Fürdő utcáig, valamint a Kemecsei út – Vénusz utca kereszteződés két oldalán található tömegközlekedési megállók között gyalogos-járdakapcsolat és gyalogos-átvezetés valósult meg. Továbbá kerékpáros létesítményeket alakítottak ki: Kerékpárosbarát településrész jött létre Sóstógyógyfürdő Kemecsei út – Igrice csatorna – Berenát utca által körbe határolt településrészén, ahol „30 km/h Zóna” kijelöléssel váltak az utcák biztonságos kerékpáros közlekedésre alkalmassá. A Fürdő utca teljes hosszán pedig irányhelyes kerékpársáv valósult meg.

 

Augusztusra elkészülhet

Mint videós posztjában a polgármester fogalmazott, türelmet kér a forgalomkorlátozások miatt a tervezett augusztus végi befejezésig, hiszen megéri a nyertes projekt keretében megvalósítandó folyamatot kivárni. – A jó hír, hogy megkezdődik a jelzőlámpás csomópont kialakítása, azt reméljük ettől, a balesetek száma lényegesen mérséklődik. A másik jó hír, hogy augusztus végéig be is fejeződnek a munkák, arra törekszünk, hogy amikor indul az iskolaszezon, elkészüljön ez a csomópont is. Természetesen az építkezés forgalomkorlátozással jár, mint mindig, de higgyék el, megéri, s előre is kérem a türelmüket augusztus végéig.