Jelentős szigorításokat rendelt el a kormány

A kormány úgy döntött, hogy az iskolákat március 7-től egy hónapra, míg az üzleteket március 22-ig bezárja a romló járványügyi adatok miatt. Erről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a kormányinfón.

Az elhunytak száma az elmúlt három napban 130 körül alakult, míg a napi új fertőzések száma az elmúlt három napban folyamatosan emelkedett. Kedden  2764, szerdán  4211 tegnap pedig 6278 új esetet regisztráltak. Lélegeztetőgépen 581-en, 622-en és 639-en voltak ezeken a napokon – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.

Hangsúlyozta, hogy a vírus terjedése nő, és a reprodukciós ráta a legmagasabb Európában. Hozzátette, az operatív törzs azt javasolta, hogy a kormány szigorításokat vezessen be, mivel enélkül tovább emelkedne a fertőzések száma és nyitás is későbbre tolódna. Csak a kontaktok csökkentése vezethet eredményre.

A szerdai és csütörtöki ülésen a kormány a szakértőket meghallgatta és úgy döntött, hogy az óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig bezárja. A digitális oktatás részleteit az Emmi dolgozza ki. Az üzleteket pedig  március 8-től -22-ig bezárják,

kivételt képeznek ez alól az élelmiszerboltok,  patikák, drogériák és benzinkutak – jelentette be Gulyás Gergely.

Minden szolgáltatás szünetelni fog március 8-22 között, kivéve a magánegészségügyet

A konditermeket bezárják, és az igazolt sportolók meccseit is zárt kapuk mögött tartják. Minden munkaadót felkérnek arra, hogy biztosítsák az otthoni munkavégzést.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a parkok és arborétumok nyitva maradnak, a szabatéri sporttevékenység engedélyezett. Kötelező  lesz szabadtéren a maszkhasználat mindenhol és szigorodik a határátlépés.

A kormány arra kér mindenkit, hogy tartsák be a szabályokat.  Remélhetőleg a járvány utolsó szakaszában vagyunk – fogalmazott.

A nemzeti konzultáció március 15-én zárul, és ezután dönthet a kormány az újranyitás menetrendjéről, melyre várhatóan március 22-e után kerülhet sor.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a parkok és arborétumok nyitva maradnak, a szabadtéri sporttevékenység engedélyezett. Kötelező a maszkhasználat mindenhol és szigorodik a határátlépés.

Nincs egységes szabályozás a vakcinaigazolványokról, európai szinten még nincs erről döntés. A német álláspont, hogy a nemzeti hatáskörben kiállított okmányokat mindenhol el kell fogadni.

Önmagában is mutatja egy párt éretlenségét, hogy a járvány idején ehhez hasonló bürokratikus szabályokkal foglalkoznak – így értékelte a Fidesz kilépését az Európai Néppárt (EPP) frakcióból Gulyás Gergely.

A Fidesz úgy látja, hogy a Néppárt azt az utat választotta, hogy a baloldali erőkkel működik együtt és nem hagy teret a hagyományos értékekkel rendelkező pártoknak, mint a Fidesz.

 

Forrás: hirado.hu