Jelentős közfoglalkoztatási program

Takács Miklósné, a NYÍRVV Nonprofit Kft. Közfoglalkoztatási Csoportvezetője szerkesztőségünknek kiemelte: ilyen volumenű, folyamatosan zajló programra még nem volt példa, hiszen a korábbi gyakorlattól eltérően nem csupán három-négy hónapra, hanem közel egy esztendőre (2017. február 28-áig) biztosított az anyagi háttér a nagy mértékű, 1148 főt érintő közfoglalkoztatási programhoz.

 

Munkalehetőség, széles körben

 

– A részvétel alapfeltétele, hogy regisztrált munkanélküli legyen a jelentkező. A közhiedelemmel ellentétben nem csupán közterületi, köztisztasági feladatokat kapnak a résztvevők – emelte ki a csoportvezető. – A városlakók által legegyszerűbben érzékelhető köztisztasági munkák mellett szociális, oktatási és más intézményekben egyaránt hasznos munkát végeznek a közfoglalkoztatottak. Az udvari teendők és takarítás mellett akár dajkaként, konyhai kisegítőként dolgozhatnak, vagy részt vehetnek a házigondozásban, s adminisztratív feladatok is várják őket, képzettségtől függően – sorolta Takács Miklósné.

 

Egyre fontosabb a képzés

 

A képzettség szerepe felértékelődik, megfelelő végzettséggel és gyakorlattal munkavezetői munkaköröket is betölthetnek a közfoglalkoztatásban részt vevők a program ideje alatt a minimálbért meghaladó jövedelemért. Takács Miklósné hozzátette: a cél az, hogy a segédmunka helyett minél többen váljanak valamilyen terület képzett művelőjévé.

 

Képesítést is szerezhetnek

 

A másik, tavalyról áthúzódó program éppen erre kínál megoldást: egy 771 főt érintő, szintén állami finanszírozású folyamat részeként 500-an vehetnek részt a munka mellett képzésben is. A számos egyéb lehetőség mellett például ezeken a területeken tanulhatnak: állatgondozó, parkgondozó, erdőművelő, kerti munkás, óvodai dajka, betanított kőműves. A képesítések birtokában a program lejártát követően könnyebben helyezkedhetnek el a munkaerőpiacon. A képzések a közeljövőben indulnak majd, erre is várják az alacsony iskolai végzettséggel, legfeljebb nyolc általános iskolával rendelkező érdeklődőket.

 

Több ezer ember havonta

 

Mint Takács Miklósné összefoglalta: soha nem látott mértékű közfoglalkoztatási programot menedzsel az idén a Városüzemeltetés a Kormányhivatal Foglalkoztatási Osztályával együttműködve, a két program összlétszámát tekintve havonta közel kétezer embernek tudnak lehetőséget adni munkára és/vagy képzésre. A NYÍRVV Nonprofit Kft. 2015-ben 3841 főt foglalkoztatott közfoglalkoztatási jogviszony keretében. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján valószínűsíthető, hogy év végére ez a létszám jelentősen emelkedik majd.

 

Jelentkezés: folyamatosan

 

Mindkét programra (az 1148 főt érintő, egy éven át tartó lehetőségre és a képzéssel egybekötött, 771 fős projektre) folyamatosan várják a jelentkezőket, akik a Foglalkoztatási Osztály mellett – ahonnan kiközvetíthetik őket a társasághoz – közvetlenül a cégnél is érdeklődhetnek. Mint Takács Miklósné fogalmazott: náluk szinte mindig van munkalehetőség, s egyszerre akár több kínálkozó lehetőségből is tudnak válogatni az érdeklődők. A NYÍRVV Nonprofit Kft. Közfoglalkoztatási Csoportja a 42/548-472-es telefonszámon érhető el.

A NYÍRVV Nonprofit Kft. munkatársai 250 árvácskából vidám, húsvéti meglepetést készítettek a Hősök terén. A tavaszi virágosítás egyébként májusban kezdődik, csaknem 3000 négyzetméteres virágos felületet alakít ki a társaság közel 51 ezer tő egynyári virág elültetésével.

 

Legyen virágos Nyíregyháza!

 

Balkonfölddel ajándékozta meg a városlakókat a NYÍRVV. A város közel 60 pontjára szállítottak jó minőségű virágföldet. A cél ezzel az volt, hogy a Városüzemeltetés mellett az itt élők is minél több zöld növényt és virágot ültessenek, ezzel is alakítva a megyeszékhely arculatát.

– Hiszünk a kis lépések értékében, abban, hogy minden elültetett virággal, ami például egy balkonládába kerülhet, egy kicsit szebb lesz a város, egy kicsit élhetőbbé és szerethetőbbé válik. Arról nem is beszélve, hogy a mi munkánk nem érne semmit, ha a városlakók nem vállalnának felelősséget a környezetükért. Nyíregyháza arculatát legalább annyira meghatározza, hogy a városlakók mit tesznek a környezetükért, mint az a munka, amit mi végzünk – mondta el Szabó Edina, a NYÍRVV sajtószóvivője. A társaság több mint 2 millió négyzetméter zöldfelületet gondoz a városban. A cég nagyon örül annak, hogy a városszépítésben részt vesznek az itt élők is. Az ingyenes balkonföld mellett ezért hirdettek a közelmúltban fűmagakciót is.