Jelentős fejlesztések a TOP-forrásokból is 2021-ig

 Mint ismert, ez az a bizonyos keret, ami Nyíregyházának „jár” a kormánydöntés értelmében ebben az uniós pénzügyi-tervezési ciklusban, s itt is igen jelentõs összegrõl van szó, mely nagyban növekedett az elmúlt idõszakban is. Mindez az országos média érdeklõdését is felkeltette, ami érthetõ, hiszen hírek szerint mi ezen beruházások el- és elõkészítésében is példaértékûen jól állunk országos viszonylatban.

Az országos médiában

Az MTVA hírfolyamában (melynek a Nyíregyházi Televízió a megyei tudósító csapata) több ízben is szerepeltünk. Legutóbb dr. Kovács Ferenc polgármestertõl kért helyszíni bejelentkezést a közmédia hírcsatornája, ekkor kaptunk mi is átfogó információkat az európai uniós finanszírozásban megvalósuló beruházásokról.

 Dr. Kovács Ferenc polgármester az M1 hírcsatornának nyilatkozik Z. Pintye Zsolt, a Nyíregyházi Televízió riporterének mikrofonja elõtt

29,6 milliárd fejlesztésekre

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében Nyíregyháza MJV 24,6 milliárd forint forrással rendelkezik, amelyet további 5 milliárd forinttal egészítettek ki 2016-ban. A 29,6 milliárd forint összértékû forrás összesen több mint 100 beruházás megvalósítását jelenti 2021-ig a városban.

Egymást erõsítõ beruházások

Dr. Kovács Ferenc a közmédiának azt nyilatkozta: mindegyik fontos ezek közül például a csapadékvíz-elvezetéstõl a kerékpárutak építéséig, ráadásul egy komplex csomagról van szó, aminek elemei egymást erõsítik. – Az elsõ körnek a kivitelezései, aminek az elemeire már leszerzõdtünk, nyáron elindulnak, már folynak a közbeszerzési eljárások. Ami a következõ kört illeti: a támogatói döntések megszülettek, a szerzõdéseket aláírtuk, így azoknál az elõkészítés kezdõdött meg, például a tervezõk kiválasztásával, s ott jövõre indulhatnak majd a látványos munkálatok. A héten például hat óvoda és hét más közintézmény korszerûsítésére, energetikai fejlesztésére írjuk alá a kivitelezési szerzõdéseket – fogalmazott a polgármester.

Amik már megvalósultak

A Városháza Sajtószolgálatától kapott, messze nem az összes fejlesztést felsoroló háttéranyag szerint ebbõl a forrásból már 2016-ban átadták a négysávosra bõvített Szegfû utcát, valamint a Debreceni út és Kígyó utca új, biztonságos csomópontját is. 2017-ben közel 225 millió forintból valósult meg szociális alapszolgáltatások fejlesztése a Körte utcai és a Május 1. téri ingatlanban, ahol a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ mûködteti irodáit. A 270 millió forintból felújított és berendezett Bencs Villa átadása tavasszal várható, amely jelentõs kulturális turisztikai attrakcióként üzemel majd. Szintén TOP-forrásból újul meg a Nyíregyházi Állatpark fõbejárata, amely során egy Látogatócentrumot is kialakítanak 381 millió forintból, a létesítmény áprilisban nyithatja meg kapuit a látogatók elõtt.

Még az idén elindul

Ezen felül idén valósul meg a Törzs, Szalag, Semmelweis nagy forgalmú utak felújítása és csomópontok fejlesztése (3 Törzs utcai csomópont), továbbá a Tünde, Lujza, Bottyán, Legyezõ, Dugonics, Derkovits (Dugonics és Bottyán között) utcák fejlesztése, de elõkészítés alatt van a Szélsõbokori út felújítása is, és a Rókabokori út aszfaltos kivezetése a Nyugati elkerülõhöz, amely útfejlesztések jelentõsen elõsegítik a munkaerõ-mobilitást a városban.

Zöldfelületek elõtérben

Még idén felújítják a Benczúr és Bessenyei teret, illetve korszerûsítik és új funkciókkal látják el a Bujtosi Városligetet a Zöld Város program keretében, de ennek a projektnek köszönhetõen újul meg a Pazonyi tér is, amelyek együttes összege közelíti az 1 milliárd forintot. Ez több 10 hektárnyi terület fejlesztését foglalja magában.

Önkormányzati és oktatási épületek

Idén megkezdõdik 1,5 milliárd forint összértékben önkormányzati épületek – például iskolák, közmûvelõdési intézmények, óvodák – energetikai korszerûsítése, 1,2 milliárd forintot pedig az óvodák és bölcsõdék külsõ-belsõ rekonstrukciójára fordít az önkormányzat. Nyáron átadják a megújuló Szabadtéri Színpadot is, amelyre több mint 1,1 milliárd forint TOP-forrást fordít a város. 2018-ban további beruházások megvalósítása kezdõdhet meg, elõkészítés alatt pedig szintén több milliárdnyi értékû projekt van, amelyek 2021-ig valósulhatnak meg Nyíregyházán.

Kívülrõl már nagyon látványos a megújult Bencs Villa

Milliárdok az utakra

Több mint 1 milliárd forintból újul meg 2019-ben a Korányi és a Szarvas utca, amelyek Nyíregyháza meghatározó utcái, illetve további 1 milliárd forintból korszerûsítik a Debreceni utat a Kígyó utca és Nagykörút (Móricz Zs. u.) között; a Vasvárit a Rákóczi utcától az Északi körútig és az Északi körúttól a tervezett Stadion utcai körforgalomig; a Bethlen Gábor utcát a Búza utcától a Bessenyei térig; a Blaha Lujza sétányt és a Rákóczi utcát a Víz utcától az Északi körút–Mezõ utca keresztezõdéséig. Ezen projektek jelentõs gazdaságfejlesztési hatással is bírnak.

Évtizedes lemaradásokat behozva

Ezekhez kapcsolódva dr. Kovács Ferenc kijelentette: a közúti és csomóponti, infrastrukturális fejlesztések nagyon idõszerûek, hiszen több évtizedes lemaradást tudunk ezekkel helyrehozni. De fontos a turisztikai vonal is, az állatparkkal, a múzeumfaluval és például a Bencs Villával. Az átadásokat firtató riporteri kérdésre pedig azt válaszolta: – Mindig a következõ feladatra koncentrálunk. Egy beruházás felavatása csak a jéghegy csúcsa, és csak ez alapján sokak számára nem is látszik az a rengeteg idõt és energiát felemésztõ elõkészítõ munka, mely sokszor tovább tart, mint a kivitelezés.

(Szerző: Tarczy Gyula)

(Felső kép:  Bár húsvétra elkészülhet, ez még a látványterve az állatparki Látogatócentrumnak)