Jegyzői Kollégium – Nyíregyházán találkoztak a Megyei Jogú Városok Szövetségének tagjai

A jövő évi önkormányzati választásokkal kapcsolatos teendőkről tájékoztatta a Megyei Jogú Városok Szövetségének tagjait Dukai Miklós államtitkár Nyíregyházán. Városunkban találkoznak a szövetség tagjai a kétnapos Jegyzői Kollégium ülésein. A kormányzat 2010 óta folyamatosan partnerként kezeli az önkormányzatokat, számos egyeztetést folytatnak a települések vezetőivel és a helyi döntéshozókkal – emelte ki az államtitkár.

A 25 tagot számláló Megyei Jogú Városok Szövetsége ezúttal Nyíregyházán tartotta kétnapos Jegyzői Kollégiumi ülését. Szekeres Antal, Debrecen címzetes főjegyzője az ülés előtti sajtótájékoztatón kiemelte, nívós szakmai programokkal készültek.

Fontos szakmai tanácskozás

A keddi megnyitón dr. Kovács Ferenc polgármester mondott köszöntőt, aki bemutatta Nyíregyháza elmúlt évekbeli fejlődését, és örömét fejezte ki, hogy itt találkoznak a polgármesterek és a jegyzők.

 

Én nagyon örülök és köszönöm, hogy a Megyei Jogú Városok Szövetségének Jegyzői Kollégiuma, az éves szakmai, nagyon fontos tanácskozását Nyíregyházára szervezte. Örömmel adunk ennek otthont. Ez nagyon fontos abból a szempontból is, hogy a megyei jogú városok hivatalvezetői, jegyzők, címzetes főjegyzők, akik mindig találnak valamilyen munkát, mert a nagy városokat érintő változások azok szinte folyamatosak. Lesz bőven miről tanácskozni és valóban nagyon színvonalas előadókat megnyertek ehhez a szakmai tanácskozáshoz” – mondta dr. Kovács Ferenc.

Választások 2024-ben

Június 9-én önkormányzati és európai parlamenti választás lesz Magyarországon, egy alaptörvény-módosítás alapján kell lebonyolítani a két választást egy napon, ennek köszönhető, hogy a 2019-ben megszerzett mandátumok a választást követően, 2024 októberéig szólnak – mondta Dukai Miklós államtitkár Nyíregyházán.

Ez azt is fogja eredményezni, hogy minden megválasztott polgármesternek és képviselőnek a hivatalba lépése október elsején fog bekövetkezni, onnantól fogják gyakorolni az új képviselő-testület és a polgármesterek a mandátumukat. A jogosítványaik és kötelezettségeik is ettől a naptól érvényesek, ekkortól kell vagyonnyilatkozatot tenni, illetve az összeférhetetlenséget is megszüntetni, ha ilyen esetlegesen fönnállna” – nyilatkozta dr. Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára.

Jogi értelemben így nincs átmeneti időszak június 9-e és október 1-je között, abban pedig továbbra sincs változás, hogy kétezer fő alatti településeknek közös hivatalokat kell majd kialakítaniuk a 2024-es választás után – tette hozzá az államtitkár.

Kell az együttműködés

Dukai Miklós a sajtótájékoztatón kiemelte: 2010 óta a kormány folyamatosan partnerként kezeli az önkormányzatokat, az elmúlt 13 évben számos egyeztetésen vettek részt az önkormányzati döntéshozókkal. Az államtitkár úgy fogalmazott, jelenleg a veszélyek korát éljük, a migráció, a terror, a szomszédban dúló háború és a szankciók, ezek terhét mindannyian viseljük, a kormányzat pedig úgy látja, csak összefogással lehet a nehézségeket legyőzni.