Jazz és népzene, klasszikusan – Az Üveghegyen túl

Az Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, Nagy János jazzformációja adott ingyenes koncertet a Váci Mihály Kulturális Központban. Az ifjúsági hangversenysorozatot a Nemzeti Kulturális Alap támogatja. A zongoraművész, zenekarvezető jazztrióját klasszikus- és népzenészekkel egészítette ki, így hallhat a közönség zenei stílusokat ötvöző muzsikát, világzenét hangversenyeiken.

 

A Free Style Chamber Orchestra 2004-ben alakult, és nagy áttörést jelentett a hazai jazzéletben, hiszen Magyarország első olyan állandó, professzionális kamarazenekara jött így létre, amely nemcsak klasszikusan vonósokból, fafúvókból, hanem tekerőből és jazz-combóból áll. Az együttest Nagy János Erkel Ferenc-díjas zeneszerző vezeti, tagjai közül pedig többen eMeRTon-, illetve Artisjus-díjas zenészek. Tavaly megjelent negyedik lemezük, az Üveghegyen túl volt műsoron csütörtökön délelőtt a Váci Mihály Kulturális Központban. A zenekarvezető egyszer azt nyilatkozta, hogy őt a zenében elsősorban a kommunikáció izgatja.

„Az a kommunikáció is izgat, hogy ki mit lát ebben a zenében, ki mit hall, ki milyen történetet olvas ennek hallatán, és a zenészek egymás közti párbeszéde, ami nagyon érdekes. Itt is hallottuk, hogy nemcsak, amikor a szólista játszik, és mellette kíséri a zenekar – persze az is egyfajta párbeszéd –, hanem amikor két szólista egymással felesel – és pont a Kanásztáncban volt egy olyan rész –, amikor kicsit mindenki egymás szavába vágott, erősen a free jazz felé elhajlott ez az egyébként populáris dal, tehát ez a fajta kommunikáció, ami izgat” – mondta a koncert után Nagy János Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, zongoraművész, zenekarvezető.

A zárószám, az említett Kanásztánc túl a jazzen megmutatta a magyar népzenét, de vitathatatlan, hogy kihallatszott belőle Bartók klasszikus muzsikája is, hiszen ezen a szellemiségen nőttek fel valamennyien a muzsikusok.

„Sokfelől jönnek a muzsikusok, nagy részük a jazz oldaláról, de ahogy említettem, népzenészek is vannak. Akár mi magunk is tanultunk népzenét vagy klasszikus zenét, én is orgonáltam elég sokat – kántorképzőt végeztem –, és vannak klasszikus muzsikusok. A Debussy műsorunkban ugye Bogányi Gergellyel játszunk együtt. Hogy mihez kell tudás? Nem tudom, hogy van-e tudásom bármiben is, de amire büszke vagyok, vagy aminek örülök, az, hogy sikerült összehozni ezeket az embereket” – nyilatkozta Nagy János.

Az Üveghegyen túl lemez bemutató turnéja már a pandémia előtt elindult volna, de az ismert körülmények miatt csak most kerül rá sor. Nyíregyháza előtt Gyulán játszottak, majd a későbbiekben Debrecen, Pécs, Szentes, és Budapesten a Fonó közönsége találkozhat a Free Style Chamber Orchestra zenészeivel. Klasszikus és jazz muzsikusokkal, illetve népzenészekkel.