Játékos tanulás – LEGO oktatási képzéseket szerveznek a Nyíregyházi Egyetemen
Fotó: Archív

A Nyíregyházi Egyetemen működik Közép-Kelet-Európa egyetlen LEGO edukációs stúdiója. A cég fejlesztései révén olyan eszközöket és oktatási programokat bocsátott az intézmény rendelkezésére, melyek az óvodás-, sőt bölcsis kortól a felsőoktatásig erősítik a játszótársak készségeit és képességeit.

 

Miközben hagyományos tanévre készülnek az oktatásban, a Nyíregyházi Egyetemen nagyon is a korszerű ismeretekre tanítja a pedagógusokat és az intézmény hallgatóit. A közelmúltban 30 órás akkreditált továbbképzésen vettek részt azok a tanárok – közel 400-an –, akiknek az iskolája nyitott az új tanítási módszerekre.

Szabó József, a Nyíregyházi Egyetem LEGO Education Innovation Studio szakmai vezetője sorolja a játék hasznát: „Nagyon erősen fejleszti a kommunikációs készséget, az algoritmikus gondolkodásmódot, alapvető programozási képességeket fejleszt, de ezen kívül a szövegértést, matematikát, akár a történetmesélést is fejleszti.”

Ezeket a tematikus készleteket ne keressék kereskedelmi forgalomban. Különben is csak az anyaország, Dánia közös a játékkészítésben és az oktatási programban. A nyíregyházihoz hasonló stúdióból csupán huszonegynéhány van szerte a nagyvilágban. A játékpedagógia régóta használt módszer a tanításban, de mostanra fényév távolságra kerültünk a talán még most is használatos pálcikától, korongoktól, az építőkockától, de még az abacustól is.

„Magában a robotikában már kb. 20 éve fejleszt a LEGO készleteket. Az első robotkészletek is itt voltak. Nemcsak magát a programozást, hanem az építés és az alkotás szeretetét is próbálja a gyerekekkel megismertetni. Nagyon nagy projektekről van szó, tehát a legkisebb mozgó kutyától az intelligens város készítéséig mindent körbeölel ez” – részletezte a programot Szabó József.

Nemhogy a Nyíregyházi Egyetem tanítóképzésében és egyes tanárszakokon kötelező a LEGO Education, de általános iskolai tanárok, tanítók, sőt óvodapedagógusok is érdeklődnek, olykor viaskodnak a tananyaggal. Sajnos csupán három kiemelt oktató van az ismeretek birtokában a LEGO-val kötött megállapodás értelmében a Nyíregyházi Egyetemen. Nálunk 2018-ban indult a stúdió, holott a lehetőség 40 éve elérhető már a világban. A kisgyerekeknél alkalmas a játék a szín- és iránytévesztés vagy a különféle disz-hajlamok felismerésére. Nagyobbaknál segít a természettudományi és humán ismeretek, idegen nyelvek tanulásában. A jövő egyelőre beláthatatlan. A közeli tervekben viszont élménynapok és családi hétvégék szerepelnek a LEGO stúdió terveiben.