Járművezetéstől eltiltásra számíthat az ittas gépkocsivezető

A Nyíregyházi Járási Ügyészség vádirata szerint a több mint harminc éve jogosítvánnyal rendelkező és rendszeresen vezető vádlott, 2018. december elején egyik délután, éjszakába nyúlóan ünnepelte az unokája születését, miközben nagyobb mennyiségű sört, vodkát és házi pálinkát fogyasztott. Másnap reggel a vádlott nem érezte magát ittasnak, ezért délelőtt gépkocsiba ült, és elindult a piacra vásárolni, azonban a rendőrök igazoltatták, melynek során légalkohol vizsgálatot végeztek. A mérőműszer megállapította, hogy a vádlott szervezetében egy ezreléket meghaladó, szeszesital fogyasztásából származó légalkohol koncentráció volt, ami közepes fokú ittasságnak felel meg. Hiába telt el több mint tíz óra az alkohol fogyasztásától, a vádlott szervezetéből a nagy mennyiségű sör és tömény szeszesital nem ürült ki.

 

Az ügyészség a bűncselekmény miatt pénzbüntetés kiszabását indítványozta, valamint azt, hogy a bíróság a közúti járművezetéstől is tiltsa el a vádlottat.

 

Fontos tudnia minden járművezetőnek, hogy a törvény szerint kötelező eltiltani a járművezetéstől azt, aki ittas állapotban vagy kábítószer hatása alatt, ún. bódult állapotban vezette a járművet. Különös méltánylást érdemlő esetben a bíróság mellőzheti az eltiltást, azonban ez a gyakorlatban ritka, mint a fehér holló. Például nem tiltotta el a bíróság azt a járművezetőt, aki mezőgazdasági betakarítási munkát végzett társaival a falu határában, miközben pálinkát is fogyasztottak, majd a szívproblémái miatt rosszul lett társát a férfi beültette a gépkocsijába, és elindult vele az orvoshoz. Mentőt hívni a szántóföldre nem tudtak, mert a térerő hiányában a mobiltelefonok nem működtek. A faluban aztán a rendőrök igazoltatták a vádlottat, és a szonda kimutatta az alkoholfogyasztást. Az ilyen és ehhez hasonló életmentő magatartást a bíróság értékelheti olyan körülményként, ami nem indokolja a járművezetéstől eltiltást.


Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség