Japán-hét – Múlt héten a távol-keleti országgal ismerkedhettek meg a diákok

A japán kultúrával ismerkedtek meg a tanulók az Apáczai Csere János Általános Iskolában. A 80 nap alatt a Föld körül projekt lényege, hogy 8 hónap alatt 8 különböző országot fedezzenek fel. Már volt angol, német, magyar és egyiptomi tematika, múlt héten Japán volt a soros.

 

„Hajrá, nagyon jó munkát kívánunk mindenkinek, érezzétek jól magatokat, és közben a kellemes japán zenével hangolódjatok a mai napra!”

Így indult az origamihajtogatás csütörtökön egy alsós osztályban. A gyerekek nagyon szeretik ezt a kézműves programot, de a héten még sok más Japánhoz kapcsolódó játékos feladat várt rájuk. Megismerkedhettek a haiku versírással, kokeshi babát és különböző ninja figurákat színezhettek, ikebana tálat is készíthettek, ami egy japán virágelrendezési módszer. A sok program között szerepelt egy népszerű japán animációs film levetítése is. Az aula megidézte a japán hangulatot, a sok díszt, a népviseleteket, és az eredeti japán tárgyakat a pedagógusok készítették, vagy kutatták fel.

„Hát egy kegyetlen nagy munka előzte meg, már hetekkel előtte tudtuk, hogy Évikével ez a mi projekthetünk, tehát előzetes gyűjtőmunkát végeztünk Japánról, könyvtárban voltunk, Facebookról készültünk, a szülővel folytattunk beszélgetéseket…” – mondta el Radványi Sarolta, a Japán-hét egyik szervezője.

Radványi Sarolta szerint mindenki jól érezte magát a héten, nagyon aktívak voltak. Az alsó és felső tagozatosokon kívül a pedagógusok is szívesen kipróbáltak egy-egy programot, és mindenki megtalálta a számára kedvenc elfoglaltságát. A felső emeleten berendezett japán-kiállítást többször megcsodálták a gyerekek, de az általuk írt haiku versekből is rengeteg érkezett a szervezőkhöz. Ez is azt mutatja, hogy a munka meghozta a gyümölcsét.

„Ezen a héten nagyon tetszett az origamikészítés, a kokeshi baba színezés, és a filmnézés” – mesélt élményeiről egy alsós tanuló, Adányi Lili.

8 hónap – 8 ország

Az iskola Innovációs Munkaközössége tavaly egy nemzetközi mentorprogram keretén belül hallott olyan gyakorlatokról, amiket tovább gondolva született meg az Apáczai 80 nap alatt a Föld körül projektje. A tanulók 8 alkalommal ismerhetnek meg 1-1 országot, minden alkalom 1 hétig tart. Mivel az Apáczai Csere János Általános Iskolában három nyelvet beszélnek a gyerekek, nem volt kérdés, hogy a választott országok között Anglia, Németország és Franciaország is szerepeljen – mondta el Fülöpné Csordás Viktória.

„Igyekeztünk a világ minden pontjáról választani egy-egy országot, például az előző hónapban Egyiptom volt az úti célunk, most ugye Japán, és igaziból a célunk ezekkel a projekthetekkel az, hogy egy játékos tanuláson keresztül bővítsük a gyerekek ismereteit, mindezeket egy rendhagyó tanítási órákon, illetve tanórán kívüli változatos programokon valósítjuk meg.”

Vidámság mellett színvonalas oktatás

„Nálunk soha sem lehet unatkozni, az Apáczaiban mindig történik valami” – így fogalmazott Andó Károly. Az intézmény igazgatója nagyon büszke arra, hogy az iskolai élet sokszínűsége mellett a tanulóknak színvonalas oktatást is tudnak biztosítani. Kiemelte a régióban egyedi francia–magyar kéttannyelvű tagozatot, amelyre minden évben legalább 25–30 gyerek jelentkezik. A többi osztályban a diákok már az első évfolyamban elkezdenek angolt vagy németet tanulni. Számukra nagyon fontos a sport is, mint például a kosárlabda, az atlétika, vagy a sakk, amiben országos szintig jutottak a gyerekek. Andó Károly elmondta, hogy sokan választják az intézményt a jó hangulat, a vidámság miatt, de legfőbb indok, amiért a szülők ide íratják a gyereküket, a magas színvonalú oktatás, ami jó alap a továbbtanuláshoz. Andó Károly beszélt az eredményekről:

„Általában – az idei számokat még nem láttam –, de 15–20 ponttal magasabb a tanulmányi átlageredménye a továbbtanuló tanulóinknak, és gimnáziumokba jelentkeznek, ez főként az elit gimnáziumokat jelenti, de tervben van, hogy 4-5 év múlva remélem, hogy mi is kéttannyelvű gimnáziumot indíthatunk.”

Az iskolában tehát számos izgalom várja a tanulókat. A 80 nap alatt a Föld körül projekt nem áll meg, még vár rájuk Amerika, Franciaország és Ausztrália. Fülöpné Csordás Viktória azt is elárulta a híradónknak, hogy szeretnék folytatni ezt a hagyományt a következő években is, és még színesebben, még több országgal és kultúrával megismertetni a gyerekeket.