Március 15-ig lehet befizetni a 2023-as gépjárműadó első felét
Fotó: Illusztráció

Március 15-ig lehet befizetni a 2023-as gépjárműadó első felét. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai küldik ki az értesítéseket és határozatokat a befizetésről, és felhívják a lakosok figyelmét a határidő betartására, mert ellenkező esetben késedelmi pótlék megfizetésére kötelezettek.

 

A korábbi évekhez hasonlóan, idén is értesítést kapnak adójuk befizetéséről azok, akiknek a gépjárműadó összege nem változott 2022-höz képest. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal határozatban tájékoztatja azokat a gépjármű-tulajdonosokat, akik adójának összege megváltozott. Abban az esetben, ha a NAV nyilvántartásából megállapítható valaki egész éves adómentessége, az a személy sem határozatot, sem értesítést nem kap.

„Azoknak kell gépjárműadót fizetniük, akik rendelkeznek gépjárművel, itt a tulajdonosok, illetve a meghatalmazottak is kapnak értesítést, illetve határozatot a fizetési kötelezettségről. Természetesen vannak, akik mentesülnek, ilyenek az egyházi jogi személyek, illetve a civil szervezetek, akik a gépjárműadó nyilatkozatot benyújtották, vagy súlyos mozgáskorlátozottság esetén, egyéb fogyatékosság esetén, illetve a környezetkímélő gépjárművek is mentesülnek a fizetési kötelezettség alól” – mondta el Magyar Norbert, a NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Vámigazgatóságának sajtóreferense.

Több módon rendezhető

Az adófizetés egyszerűen rendezhető mobilapplikáción keresztül is, de az elektronikus levélben található egy fizetési link, amelyre rákattintva pillanatok alatt el lehet indítani a tranzakciót. Van, aki nem elektronikusan, hanem postai úton kapja meg az értesítést, ebben az esetben az iratok mellett a postai csekket mellékelve találja. A bankszámlanyitásra kötelezetteknek, például az egyéni vállalkozóknak mindenképpen utalással kell teljesíteniük a befizetést.

„Nagyon sokszor előfordul, hogy a közlemény rovatban nem tüntetik fel az adóazonosító jelet, vagy az adószámot a gépjárműadó befizetésére kötelezettek, vagy ilyenkor ide írják a gépjármű rendszámát, vagy ide írják a nevüket, a gépjármű típusát, ezek nem jó megoldások. Mindenképpen az adóazonosító jel, vagy az adószám feltüntetése szükséges, mert enélkül vagy egyáltalán nem, vagy késedelmesen tudjuk kötni a gépjárműhöz” – emelte ki Magyar Norbert.

Hangsúlyozta továbbá a határidő betartásának fontosságát, hiszen aki nem fizet időben, késedelmi pótlékra számíthat. Az első részletet március 15-ig, míg a második részletet szeptember 15-ig kell rendezni, azoknak, akik rendelkeznek gépjárművel.