Januártól havi 40 ezer forintra emelkedik a kétgyermekesek családi adókedvezménye

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságpolitikáért felelős államtitkára emlékeztetett: 2011-ben vezették be a családi típusú adózást. Ez arról szól, hogy a dolgozó szülők minél több megtakarítást tudjanak családjukra fordítani, minél több pénzt vihessenek haza. Erről szól a családi adókedvezmény.

– mondta Novák Katalin.

A kormány 2016 óta négy lépésben minden évben megemelte a kétgyermekesek adókedvezményét. Ez 2019-ben eléri a 2015-ös, 20 ezer forintos összeg kétszeresét. Az államtitkár hozzátette: a családi adókedvezménynek köszönhetően, a 2019-es költségvetést is számítva, már 2250 milliárd forintot takaríthatnak meg a magyar családok. A folytatás nagyban függ a közelmúltban lezárult, a családok védelméről szóló nemzeti konzultáció eredményétől, fogalmazott az államtitkár, kiemelve: több mint 1,3 millióan töltötték ki a konzultációs ívet. A visszajelzések alapján születnek meg, akár már az év első negyedében, a családok támogatásáról szóló további döntések, fűzte hozzá.

A 2019-es költségvetésben 242 milliárd forint áll rendelkezésre otthonteremtésre. Kiemelt elem a családi otthonteremtési kedvezmény, azaz a CSOK. Eddig 92 ezer család részesült ebben, csaknem 400 ezer ember. 2018. december elsejétől már a kétgyermekes családok is igénybe vehetik a 10 millió forintos kamattámogatott hitelt, és 10-ről 15 millió forintra emelkedett a nagycsaládosok által felvehető, kamattámogatott hitel összege. A hitelt garantált évi 3 százalékos kamattal lehet felvenni.

A lakásépítéssel kapcsolatosan fontos, hogy meghosszabbították a kedvezményes áfakulcs igénybevételének lehetőségét. Az 5 százalékos kedvezményes áfakulcsot azokra az ingatlanokra is alkalmazni lehet, amelyeknek 2018. november 1-ig már megvolt az építési engedélyük vagy építését bejelentették.


Dér Vivien

Forrás: kormany.hu