Az új adatvédelmi rendelet mérföldkőnek számít az adatvédelmi szabályozásban, azt ugyanis az Európai Unió valamennyi tagállamában egységessé teszi, a rendelet Magyarországon is közvetlenül alkalmazandó. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hazai jog nem lehet vele ellentétes, és bárhol élünk, bárhova utazunk, bármelyik webáruházat használjuk az unió területén, az adatvédelmi szabályok megegyeznek.

A rendelet minden olyan vállalkozást vagy egyéb szervezetet érint, amely ügyfelek vagy munkavállalók személyes adatait kezeli. A személyes adatok az élet minden területén jelen vannak. Minden személyes adat, ami alapján egy ember azonosítható, például a név, telefonszám, lakcím, helyadatok, email cím és más online azonosítók ugyanúgy, mint az illető „testi, fiziológiai, genetikai, szellemi, gazdasági, kulturális vagy szociális azonosságára vonatkozó” tényező.

Az új szabályozás védi a természetes személyeket. Mindenki egyértelmű és érthető tájékoztatást kap az adatairól, arról, hogy: Ki kezeli? Hogyan kezeli? Miért kezeli? Meddig kezeli? A Rendelet határozott célja a kockázatok csökkentése. A gyerekek személyes adatait fokozottan védi a GDPR, mivel tőlük kevésbé várható el, hogy ilyesmire figyeljenek. Ezért hozzájárulás alapján csak 16 éves kor felett lehet adatot kezelni, 16 év alatt szülői engedély kell hozzá.
A rendeletnek való megfelelés érdekében célszerű adattérképet készíteni. Az adattérkép egy összesítés, amely segít átlátni a kezelt személyes adatokat körét, az adatkezelés célját, időtartamát, megkönnyíti az adatkezelést, a GDPR-nak való megfelelést, továbbá önellenőrzésre is kiváló.


Sterné dr. Deák Andrea
sajtószóvivő