Izgatottan várják a Mikulást a Móra Ferenc Általános Iskola tanulói

Hullik a völgyben

Hullik a völgyben a pelyhe a hónak,
Siklik a dombon az ősz Mikulás.
Sok kicsi kérdezi mit hoz a jónak,
Lesz-e a zsákban a sok mazsolás.


Péter erre-arra se finnyás,
Pál fiának jusson a virgács.
Jöjjön és lássuk hogy mit hoz a holnap,
Mit hoz a zsákban az ősz Mikulás.


Ez a gyermekdal kellően szimbolizálja mindazt a varázslatos hangulatot, amit a Mikulás-legendája teremt kicsik és nagyok szívében december ötödike éjjelén. Hagyomány, hogy a gyerekek ilyenkor tisztára pucolt kiscsizmáikat kiteszik az ablakba, reggel pedig izgatottan nézik, mivel lepte meg őket a fehér szakállú. Az ajándékvárás már nem csupán a családokban, hanem a kisebb és a nagyobb közösségekben is jelen van. December 3-án, vasárnap kigyúltak az ünnep fényei Nyíregyháza belvárosában, az otthonokban pedig meggyújtották az első adventi gyertyát, amely a békét jelképezi. A Mikulást talán a gyerekek várják a legjobban, így elengedhetetlen az, hogy a legenda a kicsik második otthonában is megelevenedjen. A Nyíregyházi Tankerületi Központ jóvoltából a jóságos öregapó ebben a tanévben meglepi a Nyíregyházi Móra Ferenc Általános Iskola diákjait is.


Az iskolában a gyerekek osztályajándékokat kapnak. A Mikulás könyveket és társasjátékokat oszt szét, amelyekkel a kisdiákok hasznosan tölthetik iskolai szabadidejük egy részét. Mellette minden osztály kap egy-egy jövő évi falinaptárat is.


Nem csupán a Nyíregyházi Móra Ferenc Általános Iskola tanulói, hanem a Nyíregyházi Tankerületi Központ fenntartásában működő valamennyi intézmény tanulója kap meglepetést. A 44 székhelyintézmény 95 feladat-ellátási helyén összesen 19.559 tanulót lep meg a Mikulás. Nyíregyházán 6681 általános iskolás, köztük 798 első osztályos kisdiák, 3241 gimnáziumban és szakgimnáziumban tanuló fiatal, 644 sajátos nevelési igényű, speciális intézményben tanuló gyermek, 600 kollégista, valamint 1000, alapfokú művészetoktatásban tanuló diák kap ajándékot. Hogy kinek mi lesz a puttonyban, azt az adott intézmény vezetője, illetve nevelőtestülete döntötte el. Azt is, hogy a meglepetéseket Mikuláskor, vagy Karácsony előtt kapják meg a tanulók. Volt, aki minőségi édességekkel, mások írószerekkel, társasjátékokkal, gyümölcsökkel, sportszerekkel, könyvekkel lepte meg tanulóit. A Nyíregyházi Tankerületi Központ összesen 7 és fél millió forintot fordított saját költségvetéséből a Mikulásnapi meglepetésekre. Az ajándékozás célja, a hagyományápolás, valamint az, hogy a fenntartó örömöt szerezzen a gyerekeknek.