IV. Ápolók és Gondozók Futása – Jótékony célokért sportoltak az Erdei Tornapályán
Fotók: Szarka Lajos

Ismét sokan csatlakoztak az Ápolók és Gondozók Futásához, amelyet már negyedik alkalommal szervezett meg az Élet Forrása Egyesület. A résztvevők nem egy átlagos futóversenyen vehettek részt, jótékony célokra gyűjtött az egyesület, valamint különböző egészségügyi szűréseket is szerveztek az Erdei Tornapályán.

Közös bemelegítéssel kezdődött a IV. Ápolók és Gondozók Futása az Erdei Tornapályán. A futóverseny résztvevői frissítő testmozgásra és kellemes légkörre számíthattak. Idén is Kossuth Zsuzsanna, Kossuth Lajos legfiatalabb húgára emlékeztek, aki megszervezte 1849-ben a legelső katonakórházakat, ő tette le a modern betegápolás, -gondozás alapjait hazánkban. Kossuth Zsuzsanna február 19-én született, így mindig ehhez a dátumhoz igazítja a szervező Élet Forrása Egyesület az ápolók futását.

Jótékony célok

Ez egy hagyományőrző futás, nincs még egy ilyen az országban, mi vagyunk az elsők, akik csináljuk ezt. Azt gondolom, hogy büszkék lehetünk magunkra, hiszen ez egy olyan jellegű futás, toborzás az egészségünk érdekében, amit még más nem tudott átvenni, vagy nem gondolta, hogy átvesz tőlünk, de nagyon szeretnénk, hogy ez már országos hírű legyen, és minél több helyen megvalósítsák. Nagyon sokat tudnék beszélni Kossuth Zsuzsanna életéről, de azt gondolom, hogy nem tanórán vagyunk, hogy tanítsam most nektek az életét. Én azt gondolom, hogy a mai napon ezen a jótékonysági futáson mindenki találja meg és élvezze ezt a mai napot, úgy, ahogy szeretné. Ha csak sétálni szeretne, sétáljon, ha futni szeretne, fusson, ha mind a kettőt, akkor mind a kettőt megteheti, de ehhez szükség van egy regisztrációra, ami után viszont mi ezt a regisztrációs díjat nem tartjuk meg az egyesületben, hanem felajánljuk. Ez egy jótékonysági futás is. A Nyíregyházi Református Egyházközség Sóstói Szivárvány Idősek Otthonának gyűjtünk” – mondta a színpadon Kiss Hedvig, az Élet Forrása Egyesület elnöke.

Az összeget a dolgozók rekreációjára ajánlják fel, akik a demenciában élőket gondozzák és ápolják nap mint nap. Az eseményen lehetőség nyílt többek között vérnyomás- és vércukorszint-mérés, valamint testtömegindex-számításra is a résztvevőknek. A visszaszámlálás után elindultak a futók. A futók választhattak a 8 és a 4 kilométeres táv közül, de akár 4 kilométeres sétára is lehetett csatlakozni.

Nyíregyháza, a sportos város

A rendezvény célja évek óta, hogy népszerűsítse a sportolást, felhívja a figyelmet az egészséges életmód fontosságára, valamint az ápolók és gondozók munkájára.

A legfontosabb, hogy Önök itt vannak, példát mutatnak. Azt gondolom, hogy az ápolók, gondozók, akik a gondozottak mellett vannak, ők tudják a leghitelesebben felhívni arra a figyelmet, hogy mennyire fontos az egészséges életmód. A mozgás nagyon hasznos, akárcsak egy séta, biciklizés, futás. Erre nagyon sok lehetőség van Nyíregyházán, ott van most már a kerékpárút-hálózatunk, amit évek óta használhatunk, a rekortán futópályák, itt a Sóstói-erdő, de ott vannak a szabadidős kondiparkok is. Nagyon sok lehetőség van, remélem, hogy ezt ki is használják” – mondta köszöntőjében dr. Kovács Ferenc polgármester.

Az egészségügyi rendszer nem működhetne az ápolók és gondozók nélkül, ezért külön is megköszönte a szakemberek munkáját dr. Kovács Ferenc polgármester. A városi rendezvénynaptárban több mint ötven sportprogram szerepel idén, így bárki találhat kedvére valót.

Kapcsolódó galéria

Ápolók futása 2024