Ismét Kiválóan Minősült Együttes címet kapott a Nyírség Táncegyüttes!
Szépanyám szőtte... (Fotó: Nyírség Táncegyüttes - Facebook)

Szombaton Százhalombattán, a Néptáncosok Országos Bemutató Színpada nevű minősítő fesztiválon ismét Kiválóan Minősült Együttes címet kapott a Nyírség Táncegyüttes! A hagyományos figurák és a színpadi újdonságok most is meggyőzték a bíráló bizottság tagjait.

 

 

A fesztiválon szereplő „Szépanyám szőtte…” című műsorban a székelyek és a kapcsolódó népcsoportok táncait, lélekemelő pillanatait, sorsfordító eseményeit, katonáskodó, párválasztó, családok megmaradását biztosító szokásait "gyúrta" egybe Éder Róbert rendező-koreográfus, alkotótársaival együtt.

Van a Felső-Maros mentéről táncanyag, van a Nyárádmentéről, a felcsíki szilaj táncok is megjelennek a műsorban, és ezen táncok mellett még szerepelnek különböző táncszínházi, kicsit már modernebb alkotások, amik egybefűzve egy bizonyos székely lélekutat, székely történetet mesélnek el, és a székelyeknek a néha viharos, néha vicces, néha drámai, néha humoros oldalukat mutatják be. 

 

Fotó: Nyírség Táncegyüttes - Facebook

A táncosoknak személyes kötődésük van Székelyföldhöz. Egy látogatás után lettek szerelmesek az ottani világba, a kultúrába és persze a táncokba. Van, ahol él még a hagyomány, de sok helyen ott is kiveszőben van, és a táncnak csak egy kopott változatát lehet megismerni. De nyitottan és lelkiismeretesen álltak a nyíregyházi fiatalok elé a székely emberek. Nekik a tánc egy kapocs a magyarságukhoz.

Fantázia kérdése, hogyan lehet lépésekből, hagyományból műsort összeállítani, mely szórakoztató, és megfelel a szakmai zsűri elvárásainak is. Kell persze a tánctudás, a népzene helyénvaló használata, a folklorisztikai hitelesség, hogy színpadra adaptálják a hagyományt.

A lányoknak a legtöbb viselete, amit a székelyek hordanak, az ún. szőttes ruha, és ez az, ami a legjobban körülöleli a műsort, hiszen a címében is benne van, hogy Szépanyám szőtte. Maga a szőttes is szervesen hozzákapcsolódik a műsorunkhoz. Erős a személyes kötődés, hiszen ezek a ruhák nagy gondossággal készültek. Kint Székelyföldön maga szőtte a néni, aki készítette az anyagokat, aztán kerültek ide Nyíregyházára, és innen varródtak meg a varrónőkkel. - mesélt a viseletekről Bohács Gitta társ-koreográfus.

 

Eredetiség és sokszínűség! - hirdeti a Nyírség jelmondata. Erre a produkcióra is igaz, bár maga a szövés nem jelenik meg a koreográfiákban, csupán a viseletben.

A Nyírség javában készülődik már az augusztusi Nemzetközi Néptánc Fesztiválra, melyre a hírek szerint európai előadók mellett Thaiföldről, Indiából és Indonéziából, Mexicoból és Brazíliából is érkeznek együttesek.