Ismét folytatódik a Mozdulj Nyíregyháza!

Délelőtti programok: „Aktív kor”
Hétfő 8.00-9.00: Csontritkulás mozgásprogram a BUSZACSA-ban

A mozgás fokozza a csonttermelést, erősíti az izomzatot, ezáltal javítja a testtartást. Megfelelő gyakorlatok végzésével megelőzhető a csontritkulás kialakulása, a gyakorlatok célja a lehető legnagyobb csonttömeg elérése. Mozogjon csontjai egészségéért! A foglalkozásokat a Human-Spektrum Bt. gyógytornászai tartják.

Szerda 8.00-9.00: Esésmegelőzés mozgásprogram a BUSZACSA-ban
Az esések gyakorisága és súlyossága a korral nő. Az esések legsúlyosabb következményei a csípő-, kar- és gerinctörések. A mindenfajta károsodással együtt járó mozgáshiány további izomvesztést, gyengeséget és instabilitást okoz, ami fokozza az ismételt elesés veszélyét. Az egyensúly-, izomerő-, reakcióidő-javító gyakorlatok jótékony hatását kihasználva mozgásgyakorlatok tanításával fokozzuk az egyensúlyozási képességet, a gerinc tartási képességeit. Így csökkenthető az elesések gyakorisága és veszélyei. A foglalkozásokat a Human-Spektrum Bt. gyógytornászai tartják.

Délutáni és hétvégi programok:
Hétfő 17.00-18.00 és szerda 17.00-18.00: Gerinctorna felnőtteknek hétfőnként a BUSZACSA-ban, szerdánként a Kodály Zoltán Általános Iskolában.
A gerincfájdalom többnyire nem elkerülhetetlen sorscsapás, hanem sok esetben helytelen tartás, mozgás és életmód következménye. A megfelelő életmód megválasztása mellett, a helyes testmozgás, rendszeres gerinctorna, a gerinc megfelelő terhelésének alkalmazásával elérhető, hogy a korral járó gerincelváltozások ne jelentsenek az életminőségben negatív változást. A foglalkozásokat a Human- Spektrum Bt. gyógytornászai tartják.

Hétfő 17.00-18.00: Apa-fia judo a Kodályban – MOZDULJKA program
Közös cselgáncs gyerekeknek és szülőknek. Ismerkedés az olimpiai sportággal. Utazás a harcművészetek világába. Oktató: Stamusz Péter, NYVSC.

Kedd 18.00-19.00: MediBall minden korosztálynak a Kodályban
A MediBall sokoldalúságának köszönhetően egyensúlyt teremt a fizikai, érzelmi és mentális testben. Az egész testet rugalmasan megmozgató sport, mely lazítja az izmokat, jótékonyan hat az érrendszerre, az anyagcserét felgyorsítja, az immunrendszert erősíti. A légzést a lassú és lágy mozdulatok kivitelezésekor egyensúlyba hozza. Labdajáték az egészségért a Spirit SE oktatóival.

Szerda 18.00-19.00: Lakossági zumba a BUSZACSA-ban
A 2013. május óta tartó, nagy sikerrel zajló zumbaórák folytatódnak. Zene, tánc, mozgás és sok-sok vidám perc a T-Dance oktatóival.

Csütörtök 17.00-18.00: Jóga Móka kicsiknek a Kodályban – MOZDULJKA program
Mesés jógafoglalkozás 4 éves kortól 8 éves korig. A meséken keresztül minden foglalkozáson más-más történet által ismerkedhetnek meg a gyerekek a jóga világával. Mesés jógavilág sok-sok játékkal és nevetéssel! Oktató: Benkeiné Évi, Shakti Jóga Stúdió.

Csütörtök 17.00-18.00: Gerinc-Fitnesz Nagyoknak a Kodályban – MOZDULJKA program
A 14–18 éves korosztály szinte egész napját ülve tölti: iskolapadban, tévé előtt, számítógép fölé görnyedve. Amennyire lehet, minimalizálja mozgását, kevesen sportolnak rendszeresen. Ugyanakkor a stressz, a mindennapi iskolai felkészülés formájában, már a kamaszoknál is jelen van. Ezért fontos már ebben a korban megtanítani a helyes testtartást, a helyes légzést és a stresszoldás néhány formáját. A jóga segítségével ezeket a nélkülözhetetlen ismereteket beépíthetik a mindennapjaikba, az életük minden területén. Oktató: Varga Kata, Shakti Jóga Stúdió.

Csütörtök 18.00-19.00: Önvédelem a KODÁLY-ban
A Wing Tsun kung fu harci rendszere hatékony önvédelmet és emiatt nagyobb önbizalmat, szabadságot, míg a formagyakorlatok és edzések az egészséges testet biztosítják. A tanulás intelligens módon történik, a gyakorlatok nem veszélyeztetik a test épségét. Oktató: Fekete László.

Péntek 17.00-18.00: Gyerek Zumba a KODÁLY-ban – MOZDULJKA program
Zene, tánc és sok-sok nevetés a T-Dance oktatóival 6 éves kortól fiúknak és lányoknak egyaránt!

Péntek 18.00-19.00: Táncház a KODÁLY-ban
Naptári hét szerinti páros héten latin táncok, páratlan héten néptánc várja a táncolni vágyókat. Gyere és ismerkedj meg a magyar és a latin táncok világával. Tedd meg az első lépéseket a T-Dance és a Szabolcs Néptánc Együttes oktatóival!

Szombat 9.00-10.30: FITT JÓGA a Zrínyi Ilona Gimnáziumban
A jógához sosem lehetsz túl öreg vagy túl fiatal. Túl beteg vagy túl fáradt. A jógát bármikor elkezdheted, akkor is, ha most úgy érzed, hogy nem vagy rá képes. Lehetsz vékony vagy picit ducibb, örökmozgó, esetleg könyvmoly. A jógával növelhető az állóképesség, kitűnően alkalmas alakformálásra, az izmok egyszerre hajlékonyak és erősek lesznek, valamint jótékonyan hat a belső szervekre, hormonrendszerre és a testi funkciókra. Számos jógatípussal, irányzattal ismertetünk meg, a nagyon erőteljes, kifejezetten sportos edzéstől a belső harmóniát előnyben részesítő, ellazító gyakorlatsorokig. Oktató: Papp Edit, Fitt-Jóga Stúdió.

Vasárnap 8.00-9.00: Nordic-walking az Erdei Tornapályánál
Húzd fel a legkényelmesebb tornacipődet és „botolj” egy órát velünk a Sóstói-erdőben. Szakoktató irányításával ez nemcsak egy séta, hanem egy minden testrészt megmozgató aktív testmozgás, mely segítségével rendkívül hatékonyan, ugyanakkor kímélő módon fejleszthetjük állóképességünket, izomerőnket, mozgáskoordinációnkat. Oktató: Haraszti Béláné, Pedagógus Természetbarát SE.

Az első Fitt-jóga foglalkozást (egyéb rendezvény miatt) január 31-e helyett egy héttel korábban, január 24-én tartják a Zrínyi Ilona Gimnázium tornatermében 9 órától.