Iskolaigazgatóként, képviselőként Borbányáért

Bajnay Kornél kisiskolásként került Nyíregyházára, amikor agrármérnök édesapját ide helyezték, s bár gyermekkori élményei a természethez kötötték, a Bánkiba jelentkezett, mivel a műszaki dolgok is izgatták – ennek később még komoly hasznát vette. S ugyan vezetékes távközléstechnikai műszerészként végzett, mégis, magánórákon felkészülve az akkor Bessenyei György Tanárképző Főiskola biológia–testnevelés szakára felvételizett sikeresen.

 

Borbányán vált családapává, tanárrá

 

Első diplomájával a kezében kétévnyi vasmegyeri, besztereci tanítás után érkezett 1989-ben Borbányára, az akkori 10-es számú, ma Petőfi Sándor Általános Iskolába. Itt alapított családot, a biztos, kiegyensúlyozott hátteret nyújtó feleségével, s ma már igazi borbányai a háromgyermekes édesapa: két nagyobbik lányuk már dolgozik, kisfiuk még hetedikesként hozzá jár az iskolába, ahol igazi kihívások érték az elmúlt bő negyedszázad alatt. – A biológiát ugyan soha nem tanítottam, kaptam helyette azonban új tantárgyakat: a technikával kezdtem, ami nem állt távol a műszaki érdeklődésemtől, így később ezt a szakot is elvégeztem. Aztán következett a számítástechnika, illetve az inkluzív nevelés tanára mesterszak, így szinte ötévente megújulva szereztem az újabb okleveleket, mellyel bővült az ismeretem és a tudásom.

 

Újító szellem, aktivitás

 

Bajnay Kornélt az informatika egyébként is vonzotta: fontos szerepe volt benne, hogy iskolájában régóta teljes a wifilefedettség, jól felszerelt számítástechnika-termük van, minden kollégája laptopon dolgozhat, és amit csak lehet, nyomtatás helyett gépen intéznek. A katedra mellett is aktív volt: szorgalmazására született az iskolának alapítványa, melyet kuratóriumi tagként is segített, elnöke lett a közalkalmazotti tanácsnak és a Diáksport Egyesületnek. 2002-ben kérték fel igazgatóhelyettesnek (természetesen közoktatásvezetői szakvizsgát is tett), s 2012-től vezeti tagintézményét, ahol az új angol tagozat mellett magasabb óraszámú matematika- és informatikaképzés is van, és elsőként vezették be a Komplex Instrukciós Programot, amire szintén büszke.

 

Összefogásra képes közösséggel

 

– Komoly erőpróba volt, amikor 2012 augusztusában lángra kapott az iskola tetőzete, ennek ellenére szeptembertől nyugodtan kezdhettük a tanévet, ami az önkormányzati segítség mellett a borbányaiak: szülők, tanárok, diákok összefogásának volt köszönhető, kiemelve a helyi kivitelező szerepét is – emlékszik vissza. Ez a fajta közösségi szellem szólította a közéleti pályára is: még 2010-ben keresték meg a lakosok, s akkor függetlenként lett második, 2014-ben pedig elődje, a térségért sokat dolgozó képviselő, Szilassy Géza ajánlására indult a FIDESZ-KDNP színeiben, elnyerve ekkor a választók bizalmát. Az elmúlt időszak egyik legnagyobb fejlesztése is iskolájához köthető: egy jelentős önkormányzati program keretében újították fel és bővítették az intézményt, ahol sikeres pályázatokkal ők is igyekeznek mindent megtenni a korszerű körülményekért.

 

Folyamatos fejlesztések

 

Talán a legnagyobb eredmény a térségben az önkormányzat egyik jelentős projektje, amellyel sikerült megoldani a város szélén éktelenkedő, évtizedekig elhanyagolt hulladéklerakó problémáját, ami időzített bombaként ketyegett. Egyébként is érezzük az odafigyelést, hiszen tavaly is öt utcát aszfaltoztak, köztük két nagyszállásit a városi program keretében, idén a nyírjesi Hold utca és a borbányai Szíjgyártó következhet. Az elmúlt években szépült meg az óvoda kerítése és kapott ovi-foci pályát az intézmény, emellett felújítottuk a játszóteret és „piros” zebrát kapott az iskola környéki, forgalmas rész. Igyekszünk életet lehelni a nagyszállási művelődési házba: legutóbb egy sikeres borestet tartottunk ott, Nyírjesen pedig keressük a területet a játszótérnek, aminek létrehozása szintén a szándékok része – fogalmazott. Bajnay Kornél még hozzátette: az ott élők nagy vágya, hogy a városi kerékpárút-hálózatba is be tudjanak kapcsolódni. Erre, úgy tűnik, hogy esély is lehet a majdan megépülő, Nagykálló felé vezető bicikliúttal, s akár a Debreceni út, illetve a Tünde utca felől is kaphatnak majd egy csatlakozást.

Tarczy Gyula

 

 

Közvilágítás-fejlesztések, útépítések

 

A közvilágítás fejlesztése számos utcát érintett az elmúlt időszakban: Arató u., Számadó köz, Csárda u., Margaretta u., Dióliget u., Hamvas u., Karéj u., Vizsla u. – kezdte a rövid tájékoztatást a Városüzemeltetés sajtóreferense.

Szabó Edina hozzátette: – Társaságunk az útépítésből is kivette a részt, mely a Számadó, a Bazsalikom, a Harangozó, a Nárcisz és a Mérő–Majoranna utcákon zajlott, földút-stabilizálás pedig összesen 2115 négyzetméteren, a Szőlő, a Pitvarkert, az Apadó és Pince utcákon, járdafelújítás pedig a Pitypang utcán és a Kállói út–Pitypang utcák kereszteződésében. Az Alma és Tímár utcákon kondiparkot alakítottunk ki, s rendbetettük a térség összes játszóterét.