Iskola védőnői konferencia: országos rendezvény a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karán

A Tudomány hónapja országos programsorozathoz kapcsolódott a péntek délelőtt rendezett Iskola védőnői konferencia, mely az innovációval és az aktualitásokkal foglalkozott. Az Egészségtudományi Kar, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége, illetve az Országos Kórházi Főigazgatóság közös rendezvényén tapasztalatcsere zajlott, szó volt a mai kornak megfelelő kihívásokról és a szakma fejlesztésének lehetőségeiről.

A hazánkban 108 esztendős védőnői hálózat kötelező, törvény által meghatározott eleme az iskolai szolgálat – hangzott el a Debreceni Egyetem Egészségtudományi karán szervezett iskola védőnői konferencián. A fővédnökök között szerepelt Dr. Hornung Ágnes, Családokért felelős államtitkár, aki üzenetében a tanulók testi – lelki fejlődésében nélkülözhetetlennek írta azt a tudást, amivel a védőnők megjelennek az iskolákban.

Ez a konferencia azért jött létre, hogy az iskola védőnői munkában megmutassa azokat az új irányokat, elindult projekteket, melyek útmutatóak lehetnek az ország valamennyi területén. Itt Nyíregyházán lehetőség volt a tapasztalatcserére.

Ilyen innovációs terület például a Debreceni Egyetemnek az iskola egészségügyi modellje, amiben jó összefoglaló előadást fogunk hallani arról, hogy milyen szervezeti körülmények között, illetve milyen szakmai előnyökkel jár, de ugyanígy kapunk helyzetképet és javaslatot arról, hogy a HPV védőoltás, amely a szexuális úton terjedő betegségek, a méhnyakrák és egyéb fertőző betegségek ellen hogyan védi a fiatalokat. Ez jelenleg nem kötelező védőoltás, de a szülők és a gyerekek kérhetik, lányok és fiúk egyaránt. A konferencia lehetőséget ad arra, hogy bemutassa azokat az áldozat és – gyerekvédelemmel, illetve a különböző kommunikációs, ismeretterjesztő anyagokkal kapcsolatos lehetőségeket, módszereket.

 - tájékoztatott Várfalvi Marianna, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetségének elnöke. Leginkább ipari területen szokták emlegetni az innovációt – kezdte köszöntőjét az Egészségtudományi kar dékánja. Az élet minden szegletében megjelenik a kihívás, így ezen a területen is, hiszen az iskolai védőnők nem engedhetik meg maguknak, hogy ne legyenek tisztában a 21. század technikájával, azzal az innovációval, mely a mai diákok életének mindennapi része.

Nem véletlenül szerepel ennek a konferenciának a megnevezésében az innováció kifejezés, hiszen ma egy védőnő nem tarthatja magát távol azoktól a változásoktól, amelyek a társadalomban lezajlanak, illetve azoktól a változásoktól sem, amelyeket vele szemben állítanak. Nagyon rugalmasnak, nagyon nyitottnak kell lenni ma egy védőnőnek. Állandóan változik a környezet, változnak a diákok, és az iskola védőnői munka is folyamatosan megújul. Ma már az iskola védőnői hálózatból származó adatokkal az egészségügyi ágazat komolyan számol. A fiatalok egészségi állapota meghatározza azt is, ami a jövő generációjának az egészségi állapota lesz. A most felismert betegségek, az időben elkezdett terápiák segítenek, hogy a jövőben ezek a fiatalok majd jobb egészségi állapotban legyenek. Ennek a munkának a kulcsa az iskolai védőnő.

 - nyilatkozta az Egészségtudományi Kar dékánja, Móré Marianna. Újra találkozunk a diploma után – szólt a konferencia résztvevőihez a dékán -, hiszen ebben a munkában elengedhetetlen a folyamatos képzés, az élethosszig tartó tanulás. A nyíregyházi védőnői hálózat sokak előtt példa lehet – fogalmazott a négy évtizedes óvónői tapasztalattal rendelkező képviselő.

Nagyon jó tapasztalataim vannak, van védőnőnk, napi szinten tartja velünk a kapcsolatot, sőt a szülőkkel is. tanácsot ad, szakmailag segítik egymást, úgyhogy jó dolognak tartom  

mondta Vassné Harmann Gyöngyi, önkormányzati képviselő. A játékos egészségtudatosság vagy a speciális szükségletek témaköre mellett az innováció keretében bemutatták azt a gerinc és testtartás tesztelő eszközt, mely magyar fejlesztés, és jelenleg zajlik a próbája a Debreceni Egyetem, a gyártó és a Magyar Védőnők szakmai Szövetségének felügyelete alatt.