Iserlohni művész alkotásai Nyíregyházán – Október 10-ig látogatható a tárlat
Fotó: Szarka Lajos

Karl-Otto Weinreich, iserlohni művész kiállítása nyílt meg szombat délután a Pál Gyula Teremben. A képzőművész Nyíregyháza és a német település testvérvárosi kapcsolatának kezdetétől részt vesz a művészek kapcsolatainak ápolásában. Weinreich többször visszatért már a szabolcsi megyeszékhelyre, az idei VIDOR Fesztiválon festményekkel és kisplasztikákkal vesz részt.

„A világjárvány után is, valahogy mindig van folytatás” – ezzel a címmel nyílt meg Nyíregyháza testvérvárosának, Iserlohn festőművészének kiállítása a Pál Gyula Teremben szombat délután. A két város között 30 éve van kapcsolat, részben a jubileum alkalmából szervezték a tárlatot is.

Visszatérő vendég

Az 1949-es, iserlohni születésű Karl-Otto Weinreich Nyíregyháza német testvérvárosának neves képzőművésze. Csaknem a partnerség kezdeteitől, vagyis 1989-1990 óta részt vesz a két város művészei kapcsolatainak ápolásában. Nagyméretű, expresszív festményeit leginkább a spontaneitás jellemzi. Nyíregyházán már visszatérő vendégnek számít, a 2021-es VIDOR Fesztiválon most festményekkel és kisplasztikákkal vesz részt.

„A képekről nem beszélni kellene, a képeket meg kell tekinteni, én személy szerint örömöt szeretnék okozni, egy bizonyos elismerést szeretnék elérni, hogy más embereknek is tetszik a munkám, ez világos, de igazából magamnak festek” – nyilatkozta a művész, Karl-Otto Weinreich.

Élő és aktív a kapcsolat

A megnyitón Halkóné dr. Rudolf Éva köszöntőjében arról beszélt, nem üresedtek ki a Nyíregyháza-Iserlohn testvérvárosi kapcsolat programelemei az elmúlt évtizedekben és a jövőben is tartalommal töltik majd meg.

„Számos területet érint ez a partnerkapcsolat és most Kovács Ferenc polgármester úr és Iserlohn ősszel megválasztott, új polgármestere meghatározták azokat a prioritásokat, amelyek mentén tovább akarják frissíteni, fejleszteni, megújítani azokat a kapcsolatokat, amelyek már harminc éve tartanak. Tudjuk, hogy Nyíregyháza nagyon sokat fejlődött a turizmus területén, a gazdasága, a befektetők keresése, a jó tapasztalatok, akár az iparban, akár más területeken, nagyon fontos elemei lesznek a jövőbeni kapcsolatoknak és az oktatás az mindenképpen meg fog maradni. Az oktatás mindig is kiemelt helyen volt a két város testvérvárosi kapcsolatában” – mondta az önkormányzati képviselő.

A két polgármester közösen jelöli ki azokat az irányokat, amelyek mentén felfrissítik majd a kapcsolatokat – tette hozzá Halkóné dr. Rudolf Éva. A kiállítás egészen október 10-ig látogatható a Pál Gyula Teremben.