Irodalmi, történelmi kalandozásokra invitál Szepessy Béla

A kalandos Simplicissimus – alkotásai elkészítéséhez többek között Hans Jakob Grimmelshausen regénye ihlette Szepessy Béla grafikusművészt. Az irodalmi mű útleírás, de nem csupán szó szerint értendő utazás, a történet kalandorhőse megjárja az élet legszörnyűbb mélységeit és emberismeret tekintetében kitűnő iskolán megy át. A német barokk prózaírója után Simplicissimus címmel magyar szerzők tollából is születtek művek, Szepessy Béla pedig linómetszeteiből összeállított tárlatának adta ezt a címet.

VALÓS ÉS KÉPZELETBELI UTAZÁS

A grafikusművész kiállításával is valós és képzeletbeli utazásra várja a művészetkedvelőket. Azt mondja: ő maga is nagyon szeret utazni, s a kirándulásai olyan élményeket adnak, amelyekből később művészeti alkotás is születhet. A kiállítás alapja egy Simplicissimus címet viselő sorozat, amelynek darabjai folyamatosan készültek, és a nagyközönség már láthatta Nyíregyházán a két évvel ezelőtti Őszi Tárlaton. A művész azt mondja: ezeknek a grafikáknak az érdekessége a szimmetria: ha valamit megkettőzünk, új értelmezést kap.

Kattintson!

IRODALMI, TÖRTÉNELMI KALANDOZÁSOK

A Szepessy Béla kiállításán látható linómetszeteknek történetük van. A nyomdászfiú vándorlásai például egy rádiójáték alapján született meg, a zsibói bölény pedig Wesselényi élettörténetének egy szeletét mutatja be. Szepessy Béla képeivel irodalmi, történelmi kalandozásokba bocsátkozik.
A Simplicissimus című tárlat február 28-áig látható Nyíregyházán, a Pál Gyula Teremben.

F. A.