Iráni őexcellencia Nyíregyházán – Az Iráni Köztársaság épülő kapcsolatai
Fotó: Szarka Lajos

A 2020-ban hivatalába lépett iráni nagykövet első ízben látogatott Nyíregyházára. Kereskedelem és gazdaság, oktatási és kulturális kapcsolatok kerültek szóba a szerdai találkozások mindegyikén. Támogató partnerek voltak őexcellenciája házigazdái.

Hamid Reza Nafez Arefit, az Iráni Iszlám Köztársaság magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete és kísérője látogatott Nyíregyházára. Találkozott a Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a Nyíregyházi Egyetem vezetőivel, majd délután hivatali helyiségében fogadta őt dr. Kovács Ferenc polgármester.

„Ez egy ismerkedő beszélgetés, egy kapcsolatfelvétel volt. Arról beszélgettünk, hogy milyen lehetőségeket látunk arra, hogy a két ország közötti kapcsolat itt, a térségünkben, a városban hogyan érvényesülhet. Kiemelten a kulturális fesztiválprogramokról szóltunk. Nálunk minden évben van egy fesztivál. Az egyik évben, mint most idén Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál lesz, jövőre a Nyírség Néptánc Fesztivál. VIDOR minden évben van. Ezeket beszéltük végig. Én külön hangsúlyoztam, hogy a diákok kapcsolatát a jövő szempontjából is fontosnak tartjuk, és úgy is kezeljük” – fogalmazott dr. Kovács Ferenc polgármester.

A nagykövet megköszönte a város vendégszeretetét. Beszámolt arról, hogy megismerkedett a Nyíregyházi Egyetem oktatási profiljával és lehetőségeivel. Az itteni szakértők keresik a Stipendium Hungaricum pályázat támogatásával annak a lehetőségét, hogyan lehet angol nyelvű képzést szervezni az iráni fiataloknak a kívánt műszaki, agrár- és gazdasági területen. 

„Azért látogattam a régióba és Nyíregyháza városába, mert nagykövetként az a kötelességem, hogy a fővároson túl is megjelenjek. Irán és Magyarország között nagyon jó kapcsolatok vannak. Sok területen működünk együtt. Politikai, gazdasági, kulturális és oktatási témában is. Hivatalos, hatósági, és az egyéni emberek szintjén igyekszünk majd szorosabbra fűzni a kapcsolatot Magyarország és Irán között” – folytatta Hamid Reza Nafez Arefi, az Iráni Iszlám Köztársaság nagykövete. Iráni művészek kaptak már most meghívást az őszi Budavári Fesztiválra.

Az ukrán-orosz háború kapcsán hangsúlyozta a nagykövet, hogy Irán és Magyarország álláspontja nagyon közel áll egymáshoz. A háború azonnali beszüntetését szeretnék.

Az első napokban-hetekben sok iráni ember volt Magyarországon, majd ment tovább más országokba. A nagykövet megköszönte a magyar kormány segítségét, hiszen támogatták az iráni embereket és diákokat visszajutni hazájukba.

Kapcsolódó galéria

Iráni nagykövet a Városházán