Interaktív koncert – Szentpéteri Csilla zongoraművész járt Nyíregyházán

Láttad-e már a zenét? címmel indított interaktív koncertsorozatot Szentpéteri Csilla zongoraművész, zeneszerző. Sokakkal együtt úgy véli, nincs könnyű- és komolyzene, csak jó zene van. A művész tudja, hogyan kell közelíteni a mai fiatalokhoz, milyen eszközöket kell használjon, hogy érdekes legyen a zene és egyáltalán a művészetek a ma emberének. Koncertjein földrészeken, korokon és stílusokon át kalandozott, együtt a közönséggel, pénteken délelőtt és este Nyíregyházán, a Váci Mihály Kulturális Központban.

 

Kérdezett, és mesélt a művésznő. Világról, emberről, ritmusról és muzsikáról. Ő, aki a legjobb iskolákba járt, Rómában szerzett mesterdiplomát. Cziffra György mesterkurzusának résztvevője volt. Finn, olasz és spanyol ösztöndíjat nyert. Ötvözi a klasszikus és a könnyűzenét, de komponál is.

„Nekem mindig is misszióm volt a gyerekekkel foglalkozni. Nyáron táborokat csinálok a szülővárosomban. Lokálpatrióta is vagyok, tehát nagyon szeretek hazajárni, és évek óta a zenéimre alkotnak a szülővárosomban is. Most már négy megyében rajzversenyt is indítottunk, Láttad-e már a zenét? címmel, tehát gyakorlatilag a diákkoncertek mellett már van diák-rajzverseny is. Ez már olyan nagyra nőtt, hogy kedden már Makón zsűrizek, közel ezer beérkezett rajzot, 6 éves kortól 18 éves korig. Ugyanúgy, mint a diákkoncertünk. Nagyon szeretik a gyerekek. Mindegyik műhöz írok pár gondolatot, hogy hogyan született ez a zene, mi az értelme, mit szeretne kifejezni, de azért gyakorlatilag én a fantáziájukra bízom, hogy mit látnak” – fogalmazott Szentpéteri Csilla zongoraművész, zeneszerző.

A mai fiatalok készen kapják már a muzsikát a filmekben és sorozatokban, a plázák hangszóróiból. Szeretné, ha rituálé lenne a zene és az izgalmas koncert az életükben. Úgy fogalmaz, hogy magas a mai emberek ingerküszöbe, ezt kell elérni, még inkább átlépni. Megtalálni az ízlésüket, értékes művészetet adni az embereknek.

„Nekem az a célom ezzel, hogy megmutassam, mennyi műfaj van, és mennyi műfaj létezik, és mennyi műfaj boldoggá tesz bennünket. Mintegy összekötő híd legyek, sorompók nélkül átjárhatunk egyik zenéből a másikba. Nincsenek zenei határok, mert ha megnézzük a rég elhunyt zeneszerzőket, mindig visszanyúltak az elődjeikhez. Tehát az nem úgy van, hogy hétfőn még Bach a barokkban alkotott, kedden meg már Mozart alkotott. Ugyanúgy, mint a halmazok összeolvadnak, és egymásból születnek újabb és újabb zenei stílusok, és én úgy gondolom, hogy a klasszikus zene mindennek az alapja” – mesélt a zenéről Szentpéteri Csilla.

Szentpéteri Csilla maga szervezi a koncertjeit, üzletasszonyként intézi az ezzel járó feladatokat. Imád táncolni, kedveli a latin világot, jó barátságban van a konyhával, és ma is nordic walkingozik az egykori szépségkirálynő, aki sok érdekeset mesél majd a Szieszta egy újabb adásában. De előtte még pénteken, esti, felnőtt koncertet is adott Vastag Csabával a Váci Mihály Kulturális Központban.